Бившият кмет на Стрелча Иван Евстатиев може да получи до 10 г. затвор
Бившият кмет на Стрелча Иван Евстатиев може да получи до 10 г. затвор / БГНЕС, архив

Районна прокуратура в Пазарджик внесе обвинителен акт в съда срещу 58-годишния Иван Евстатиев за това, че се съвкупил с 16-годишно момиче, като го е привел в безпомощно състояние, опивайки го с алкохол.

Досъдебното производство е образувано на 15 януари 2016 г., съобщиха от прокуратурата. В хода на разследването са разпитани множество свидетели, били са назначени и изготвени десет експертизи. Обвиняемият Евстатиев е отказал да дава обяснения. Събраните доказателства са дали основание на наблюдаващия прокурор да изготви и внесе м панагюрския районен съд обвинителен акт.

Няма данни обвиненият в изнасилване Евстатиев да е опитал да се самоубие

Установено е, че в началото на януари тази година Евстатиев и пострадалото 16-годишно момиче се чули по телефона, като обвиняемият й честитил Новата година и се разбрали да се видят някой път, когато той е в Стрелча.

На 15 януари пострадалата минавала покрай хотел на бул. „България" в Стрелча. Там на пейка бил седнал Евстатиев. Той я поканил в хотелската си стая, където обичайно пребивавал, извадил бутилка с водка и две чаши и налял в тях от алкохола. Двамата започнали да разговарят, като Евстатиев подканял момичето да пие. По време на срещата им пострадалата приела голяма количество концентрат, станала неадекватна и Евстатиев се съвкупил с нея. Под въздействието на алкохола тя не можела да му окаже съпротива и след приключване на сексуалния акт заспала.

Лекуват Иван Евстатиев в психиатрична клиника

През това време близките й я търсили по мобилния телефон, но не я открили. Евстатиев я събудил и казал, че трябва да се прибира. При слизане по стълбите на хотела пострадалата залитнала, ударила си лицето в стената и си разкървавила долната устна.
Евстатиев я качил в джипа си и докато я карал към дома й, я убеждавал да не съобщава на родителите си какво се е случило.

Предвиденото от закона наказание за престъплението по първото обвинение - е от три до десет години лишаване от свобода, а по второто обвинение - до шест месеца лишаване от свобода и глоба до 500 лева.