Проверяват Шокаровия канал за незаконни включвания
Проверяват Шокаровия канал за незаконни включвания / Дарик Варна, архив

Държавата има готовност да осигури финансиране за изграждане на пречиствателно съоръжение на Шокаровия канал. Това обяви във Варна министърът на околната среда Ивелина Василева. Необходимо е да се направи обследване за причината за замърсяването, което се предизвиква от канала и наличието на нерегламентирани включвания, тъй като в него би трябвало да се отичат само дъждовни води. ВиК трябва да положи усилия за проверка на мрежата и в случай на установяване на незаконни включвания те да се запушат, а нарушителите да се санкционират, обясни тя.

В рамките на месец ще бъде подписан договорът за безвъзмездно финансиране на рехабилитацията и модернизацията на пречиствателната станция „Златни пясъци“. Тръжната процедура вече се провежда, увери Василева и изрази надежда, че след нея ще стартират дейностите по строителство.

„В най-кратки срокове ще се опитаме да стигнем до изпълнител за пречиствателната станция на „Златни пясъци“, като се надявам това да стане до есента. Срокът на изпълнение е 18 месеца, но при добра организация строителството може да приключи и за 12“, заяви кметът Иван Портних след среща с екоминистъра. До месец ще завърши процедурата и ще бъде издадено разрешение за изграждане на пречиствателно съоръжение на Шокаровия канал. По първоначални данни за реализирането на проекта ще са необходими около 2,5 млн лв.