Сърните притежават вътрешен компас
Сърните притежават вътрешен компас / © снимка: Guliver/Getty Images

Биолози установиха, че сърните рядко бягат в източна или западна посока, когато са уплашени, съобщи ЮПИ. В такива случаи бягството им почти винаги е по оста север-юг.

Учените 46 дни наблюдавали стадо сърни Capreolus capreolus на три ловни обекта в Чехия. Поведението на животните било следено в различни часове на деня, като били отбелязани посоката им на движение, докато пасат, и маршрутите им за бягство.

Оказало се, че когато са стреснати, сърните обикновено бягат от наблюдателите по оста север-юг и рядко се придвижват на изток или запад. Когато пасат, сърните се групират също по оста север-юг, като са готови да прекъснат храненето си при първия знак за опасност.

Сърни се заселиха в двора на смолянска болница

Получените резултати навеждат на мисълта, че сърните притежават нещо като вътрешен компас, който им позволява да усещат магнитните полета на Земята. Посоката на ветровете и положението на Слънцето изобщо не влияят върху маршрутите им за бягство.
Тази предсказуема стратегия за бягство им дава възможност да избягват сблъсъци в мигове на паника и да останат заедно, докато търсят нова територия, където ще са на сигурно място.

"Резултатите показват, че поведението им до голяма степен е свързано с координация на движенията в групата, за да може обичайният маршрут за бягство да остане непроменен, когато се появи заплаха", заяви Петър Олесер от Чешкия земеделски университет в Прага.