Божидар Лукарски: Има завишен интерес на чуждестранни инвеститори към Северна България
Божидар Лукарски: Има завишен интерес на чуждестранни инвеститори към Северна България / DarikNews.bg

Има завишен инвеститорски интерес на чуждестранните инвеститори към Северна България, съобщи във Велико Търново министърът на икономиката Божидар Лукарски. По негови думи една от причините е възможностите за транспорт, с които разполага река Дунав.

Министърът на икономиката посочи, че за миналата година е регистриран ръст от 23% на чуждестранните инвеститори. “Те са предимно от страни от Европейския съюз- Холандия и Германия. Има интерес и от Русия”, заяви той.

Божидар Лукарски пристигна във Велико Търново за провеждането на информационен ден за енергийната ефективност, насочен към малките и средни предприятия. В рамките на форума пред представители на фирми бяха презентирани възможностите за кандидатстване за европейско финансиране.

Пред журналисти Лукарски посочи, че се преекспонира значението на еврофондовете за българската икономика. “Не повече от 10% от БВП на страната се формира от средства от Европейския съюз. Целта на тези пари е да дадат тласък на икономиката и да повиши конкурентноспособността при малките и средните предприятия. По този начин се създава в тях по- добра среда”, коментира министърът на икономиката.

Той посочи, че ведомството продължава да търси начини за справяне с проблема с недостига на специалисти на средно техническо ниво. “Каквито инфраструктурни плюсове и индустриални зони да изграждаме, липсата на квалифицирана работна ръка отблъсква в голяма степен инвеститорите. Това е проблем на образованието”, заяви Божидар Лукарски.

По негови думи дуалната система и промените в законодателството ще промени ситуацията в положителна посока. Той даде за пример Унгария, където Търговските камари задават в просветното министерство каква е нуждата от кадри.

По отношение на президентските избори, председателят на СДС заяви, че сред сините надделява мнението за единна кандидатура на Реформаторския блок, която да е надпартийна и гражданска, еднакво отдалечена от всички партии в коалицията. “Гражданският съвет към блока е именно за това създаден. Смятам, че има необходимата експертиза”, коментира Лукарски.