Жълт код за обилни валежи и гръмотевици в шест области на страната
Жълт код за обилни валежи и гръмотевици в шест области на страната / Thinkstock/Getty Images

Към момента жълт код за обилни валежи и гръмотевична активност е обявен в шест области в страната - Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Ямбол и Хасково. Това сочат данните от картата на опасните явления в интернет страницата на Националният институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките (НИМХ-БАН), цитирани и от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

На места там ще има интензивни валежи, придружени с гръмотевици и усилване на вятъра. Има условия и за градушки.

Жълт код означава, че времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако се върши работа на открито. Прогнозите за времето трябва да се следят и да не се поема излишен риск, съветват от МОСВ.

Повишения на речните нива ще се наблюдават днес в страната, съобщиха още от Министерството на околната среда и водите. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки са около праговете за високи води.

В Дунавския басейн се очакват краткотрайни повишения на водните нива, в следствие на валежи. По-съществени ще бъдат във водосборите на реките Лом, Цибрица, Огоста, средното и долно течение на Искър, горното и средно течение на Вит, планинските части от водосбора на Осъм и в горното и средно течение на Янтра.

В Черноморския басейн днес е възможно да се повишат нивата на южночерноморските реки. В Източнобеломорския басейн, в следствие на валежи, днес се очакват повишения на водните нива в горните и средни части от водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда.

В Западнобеломорския басейн, в резултат на валежи, днес се очакват краткотрайни повишения на речните нива в басейна, като по-съществени ще бъдат във горното и средно течение на р. Места и в средното и долно течение на р. Струма.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред на Sinoptik.bg