Древен компютър може би е предсказвал бъдещето
Древен компютър може би е предсказвал бъдещето / ThinkStock/Getty Images

Астрономическият калкулатор, смятан за първият аналогов компютър в света, вероятно е бил използван за предсказване на бъдещето, смятат експертки, цитирни от "Индипендънт".

Механизмът от Антикитера е създаден преди 2000 години в Древна Гърция, а останките от устройството са намерени през 1901 г. при проучване на корабни останки в близост до едноименния остров.

През последните 12 години различните части от устройството биват сглобявани или отгатвани чрез рентгенова технология. Вече е известно, че калкулаторът е бил използван от гърците, за да се отгатва движението на планетите и звездите. Сега учените са успели да разкодират надписи на дъното на устройството, според което то има астрологична цел.

"Не сме сигурни как да интерпретираме надписите, но изглежда те предполагат, че цветът на слънчевите отблясъци е някакъв сигнал. Определени цветове предвещават по-добри неща, отколкото други. Това е първият случай, в който в механизма се споменава нещо за астрология, а не астрономия", заяви проф. Майк Едмъндс от Университета в Кардиф.

Механизмът от Антикитера има сложно часовниково устройство, включващо над 30 бронзови зъбни колела, и е изработен между 150 и 100 г. пр.Хр. До неговото откритие учените не са предполагали, че такава технология е съществувала на такъв ранен етап от човешката история.

Всичките открити части от механизма се пазят и биват изследвани в Националния археологически музей в Атина.

Източник: БГНЕС