Унищожиха близо 1000 липови дървета, за да оберат цвета им
Унищожиха близо 1000 липови дървета, за да оберат цвета им / netinfo

На редовната оперативна среща на кмета на Плевен с шефовете на отдели и общински фирми, началникът на Сектор "Земеделие и гори" Иван Мариновски информира за отсичането на близо 1000 липи в землището на селата Ласкар и Ралево.

Миналия петък - 10 юни, той е бил на проверка в местността „Рогуля", където по думите му са установени между 900 и 1000 повалени липови дървета, от които е обран цвета. Дърветата се намират в частни имоти и там нещата са изглеждали ужасяващи. Друго такова място - обект на такива нерегламентирани събирания на липов цвят е местността „Дългун" в района на „Тенекиения хан" в землището на село Николаево, добави Мариновски.

Той обясни, че съгласно Закона за лечебните растения, всеки гражданин има право да събира до половин килограм липов цвят на ден за лични нужди и когато ще се извършва търговска дейност с липовия цвят, са необходими разрешителни от собственика на масива, където ще се бере цвета.

„Такова дивашко отношение към държавата ни - да вървиш с брадвата или с резачката, не би си го позволил и окупатор", коментира кметът на Плевен Георг Спартански. Той обеляза, че такива деяния се считат за престъпление и призова, сигналите да бъдат подавани до общината, откъдето да бъдат подавани и до Районна прокуратура - Плевен.

От сутринта на 14 юни до края на цъфтежа на липите, всяка сутрин от 5:00 до 14:00 часа, служители на Сектор „Земеделие и гори" ще бъдат на терен. Директорът на"Земеделие и гори" Мариновски каза, че ще разчита на подкрепата на колеги от Горското стопанство в Плевен.

Той обясни, че на нарушител хванат с набрано количество липов цвят, над позволеното за лични нужди, му се издава акт с наказателно постановление за 6 месеца. В случай на установена сеч на липови дървета са задържа техниката, с която е извършено, както и използваното транспортното средство.

През последните 4 години не са издававни актове от Община Плевен, и се надявам, че най-малкото ще ограничим тези набези", каза шефът на Сектор „Земеделие и гори" Иван Мариновски като отбеляза малобройния състав на служителите в сектора, които следят за нарушенията.