Унгария ще може да връща в Сърбия нелегалните мигранти
Унгария ще може да връща в Сърбия нелегалните мигранти / БГНЕС

Унгарският парламент прие закон, по силата на който полицията може да връща обратно нелегални имигранти, задържани в ивица до осем километра от южната граница, към сръбската страна на границата, предаде Ройтерс. Законът предизвика критики от Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Ограда от режеща тел, издигната от Унгария по южните й граници със Сърбия и Хърватия, намали рязко притока на мигранти. Стотици хиляди миналата година се придвижиха от Балканите към Северна Европа и предимно Германия, напомня Ройтерс.

Виктор Орбан: ЕС се провали с политиката към бежанците

Въпреки това малък брой мигранти редовно се добират до границата на Унгария със Сърбия. Будапеща определи две транзитни зони, където мигрантите могат да подават заявления за убежище.

"Целта е властите да могат да връщат отвъд съоръжението за гранична охрана граждани на трети страни, влезли незаконно в Унгария и задържани в осемкилометровата зона до границата", гласи обосновката на закона. Досега тази година в Унгария са регистрирани над 19 000 молби за убежище, а над 14 000 мигранти са прекосили незаконно южните й граници, сочат данни на правителството.

Унгария увеличава производството на елементи за гранични огради

Унгария ограничи до 30 броя на хората, приемани всеки ден в транзитната зона. Тази мярка накара мигрантите да се струпват в импровизирани лагери до транзитните зони. Тези лагери са на унгарска земя, но от южната страна на оградата, отбелязва Ройтерс.

Върховният комисариат на ООН за бежанците каза, че новият унгарски закон само ще влоши ситуацията на чакащите да подадат молби за убежище. Той ще застави мигрантите да чакат извън транзитните зони и ще върне мнозина от тях в ръцете на трафикантите на хора, каза говорител на комисариата.

Източник: БТА