Прострелването на Митьо Очите няма да уплаши туристите, увери експерт
Прострелването на Митьо Очите няма да уплаши туристите, увери експерт / Дарик Варна, архив

Напрежението в курорта „Слънчев бряг“ и престрелките там няма да повлияят на туристите и те едва ли ще се пренасочат към варненските комплекси. Това мнение изрази пред Дарик проф. Стоян Маринов от Регионалната туристическа камара.

Варна нито ще спечели, нито ще загуби от криминалните събития в южния курорт, смята проф. Маринов. Според него напрежението там нито ще привлече повече гости към Северното Черноморие, нито ще откаже вече резервиралите почивки.

“Хората няма да се откажат да идват в България. Подобни кризисни събития се случват по цял свят. Те оказват влияние, но според мен няма да е съществено. Нито ще има отказани туристи от „Слънчев бряг“, нито ще има пренасочени към „Златни пясъци“ или „Албена“. В резултат на този инцидент сигурността ще се повиши значително, а туристите го усещат и разбират. Те дори са достатъчно опитни да знаят, че при подобен инцидент предстоят доста сериозни мерки за сигурност в съответната дестинация. Това означава, че е по-добре да се отиде там, отколкото да се експериментира“, коментира професорът.

Както в „Слънчев бряг“, където масово туристи се оплакват от шум и липса на спокойствие, така и във варненските курорти има подобен проблем. Въпреки това на север ситуацията е доста по-спокойна, тъй като комплексите ни са по-малки от южните, добави специалистът. Той прогнозира спокоен и безавариен сезон.

Към момента записванията и резервациите във Варна и курортите вървят с добри темпове. Има засилено търсене най-вече от гости от западноевропейския пазар, обясни проф. Стоян Маринов. Повече са германските, белгийски, френските и полските туристи. Същото не може да се каже обаче за руснаците.

Освен за ръст на туристите, тази година очакванията са и за повече приходи, тъй като няма големи отстъпки като през миналата за привличане на летовници.

Все още е актуален проблемът с обезпечаването на добре обучени кадри по Черноморието, призна специалистът. Заради по-доброто заплащане качествените професионалисти продължава да търсят реализация извън България.