Къпането на Офицерския плаж е опасно, забраниха го
Къпането на Офицерския плаж е опасно, забраниха го / Дарик Варна, архив

Къпането в морето на Офицерския плаж във Варна е забранено. Причината е повишеното два пъти ниво на ентерококи и ешерихия коли във водата, съобщиха от Регионалната здравна инспекция(РЗИ) във Варна.

Забраната е в сила от петък. Тогава на плажа са сложени и табели, които предупреждават, че къпането там е опасно и крие риск за човешкото здраве, обясни за Дарик д-р Дочка Михайлова, шеф на РЗИ-Варна.

Качеството на водата на Офицерския плаж се влияе основно от Шокаровия канал, който отвежда в морето вода от 3 дерета. Обикновено показателите на водата там се влошават след валежи, отбеляза д-р Михайлова.

Заради влошените показатели на морската вода на Офицерския плаж започва учестен мониторинг с вземане на проби през 3 дни. След получаване на резултати в нормите се изчаква 7 дни за потвърждаване на резултатите. Чак тогава може да падне забраната за къпане, разясни шефът на РЗИ.

На 6 и 7 юни са взети първите за сезона проби от водите на варненските морски плажове. С изключение на Офицерския плаж, всички са с нормални качества и къпането е безопасно.

Само 21 от всички 66 плажа във Варненска област имат концесионер

Офицерският плаж е с най-замърсената морска вода в цяла Варна. Заради замърсяване над нормите редовно там къпането бива забранявано.

Заради екопроблемите никой не иска да наеме Офицерския плаж, разкри преди дни пред Дарик областният управител Стоян Пасев. Той уточни, че за да се намери стопанин на проблемния плаж, той дори е бил разделен на три.