Седмокласниците от Врачанско са сред двойкаджиите в страната
Седмокласниците от Врачанско са сред двойкаджиите в страната / Дарик Враца архив

По среден успех на националното външно оценяване след 7 клас врачанска област се нарежда на предпоследно място в страната. Това съобщи днес Галина Евденова – началник на Регионалния инспекторат по образованието. Средният успех по математика е 2.93 на отговорилите и на двата модула и 3.03 при отговорите само на първата част от националното външно оценяване. Малко по-висок е успехът по български език и литература – 3.51 на националното външно оценяване и 3.71 при отговорилите и на втория модул. „Толкова нисък успех не сме имали откакто аз съм началник на инспектората, което е от 12 години“ – коментира Евденова. Най-ниският успех е на учениците в с. Моравица, където всички са изкарали двойки. В дъното са също училищата в Елисейна, Галиче, Девене, Остров и Паволче.

При националното външно оценяване след 7 клас най-висок успех има Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Ценов“ – 5.25. Следват Езиковата гимназия „Йоан Екзарх“ – 4.58, СОУ „Козма Тричков“ – 4.47, СОУ „Христо Ботев“ – 4.46 и СОУ „Васил Кънчов“ – 4.31. За отбелязване е, че дори в тези училища, от всички явили се на изпитите седмокласници, няма нито една пълна шестица по български език и литература. Най-високата оценка по този предмет е 5.94. По математика има ученик с максималния брой точки 100 и той е от Природо-математическата гимназия. За сметка на това двойки и по двата предмета имат 200 ученици.

Слабото представяне на учениците, според Галина Евденова, се дължи на занижения контрол в училище и на неангажираността на родителите. Тепърва обаче ще се правят пълни анализи и ще се предприемат мерки за промяна в положителна посока.

На националното външно оценяване след 4 клас и на държавните зрелостни изпити врачанска област е в златната среда, както е било и в предишни години. При четвъртокласниците средният успех от оценяването с точки е 14.30. Най-високи резултати са постигнали във врачанските начални училища „Иванчо Младенов“, „Св. Софроний Врачански“ и „Иван Вазов“. С най-слаб успех са учениците от селата Галиче, Моравица и Лесура.

С най-висок успех на държавните зрелостни изпити във врачанска област е СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Козлодуй. Средният успех на училището е 5.24. Следват го Природо-математическата гимназия и Езиковата гимназия във Враца, СОУ „Христо Ботев“ – Враца, СОУ в Зверино и СОУ „Хр. Ботев“ в Оряхово. По среден успех от държавния зрелостен изпит по български език и литетатура врачанска област е на 15 място. Има общо 393 отлични оценки, от които 36 са пълни шестици. Двойките и по двата предмета са 109.