Укрепителните дейности за Тютюневия склад ще струват около 100 000 лева
Укрепителните дейности за Тютюневия склад ще струват около 100 000 лева / Искра Койчева/ Дарик Пловдив

Община Пловдив е обявила обществена поръчка за изготвяне на проект за аварийно укрепване на бившия Тютюнев склад на ул. "Одрин" №8“, научи Дарик. Стойността на процедурата е 5000 лева без ДДС.

"Сградата ще се обезопасява със средства от общинския бюджет, като след представяне на фактури за извършена работа на собствениците, те ще възстановят сумите на 100%", обясни за Дарик кметът на Пловдив Иван Тотев.

По думите му стойността на укрепителните дейностите ще е около 100 000 лева.

Припомням, че обезопасяването на останалите участъци от съществуващите фасади на сградата се предприема заради застрашаване на недвижима културна ценност от по-нататъшно разрушаване или увреждане, както и създаването на непосредствена за живота и здравето на преминаващите по улицата граждани и автомобили опасност.

Предприемането на незабавни мерки за укрепването на сградата беше разпоредено от Окръжна прокуратура Пловдив. Само преди дни Общественият съвет за култура и културно наследство Пловдив организира дебат за съдбата на Тютюневия склад по повод новия идеен проект, който е изготвен с участието на редица от най-именитите учени в България.

Сградата беше полуразрушена в началото на март, а жива верига спря инвеститорите да я бутнат изцяло.