Водни атракции за всеки джоб на север: От 2 до 60 лв. струват забавленията на плажа
Водни атракции за всеки джоб на север: От 2 до 60 лв. струват забавленията на плажа / снимка: Дарик Варна, архив

Забавления за всеки вкус и джоб ще се предлагат това лято на плажовете по Северното Черноморие. Част от водните бази още не са открити, защото морската вода е студена и малцина се къпят, но след средата на юни на пясъка ще се появят всевъзможни изкушения, пише "Труд".

Най-евтината атракция е на градския плаж във Варна - ролбата. Само 2 лв. е билетчето за водната пързалка, а при платени 10 спускания цената пада на левче. В града са най-ниски и цените на разходка с водно колело - 5 лв. за час, докато по курортите същото удоволствие излиза двойно. Там обаче се предлагат повече атракции, които липсват на ивиците във Варна.

Плажовете стават безопасни от 1 юни

На Албена туристи вече порят вълните с водни ски срещу 40 лв. за манш и с джетове, които се дават под наем за 10 минути на същата цена. Двойно по-малко струва едночасовото приключение с уиндсърф или карането на каяк, а най-тънки са таксите за 30-минутната разходка с лодка и возенето на банан. За тях летовниците броят по десетачка. Най-скъп е панорамният полет с парашут, теглен от моторница - 60 лв. Идентични са и цените на Златни пясъци. На съседния до курорта плаж Кабакум фенове на адреналина чакат откриването на флайборд сезона, за да летят на 8-10 метра над водата. Засега обаче скъпата атракция, която миналото лято излизаше 150 лв. за половин час, е под въпрос заради липсата на наемател на част от огромната ивица.

За сметка на това на Трета буна във Варна след 15 юни отново ще заработи единственият у нас блоб. Екстремното преживяване е достъпно за всеки над 14 г. В основата му е огромен надувен дюшек. В единия му край от платформа скача човек, а в другия - още двама, които го изстрелват в морето. Ударната доза адреналин излиза 10 лв. за 30 минути. В съседство с блоба в тихите, защитени от буната води, търсачите на силни усещания могат да покарат уейкборд. Еднодневна карта струва 45 лв., двучасовото каране на уейкборд е 25 лв., а най-ранните посетители плащат с 5 лв. по-малко. За децата, а и за родителите им дебютно в морето пред градския плаж това лято предстои да бъдат разположени батут и пързалка. Увеселителните водни съоръжения са щатско производство. Очаква се те да бъдат доставени в началото на юли. В жарките летни дни ще могат да ги ползват плажуващите над 6 г. срещу 4-5 лв. за половин час.

Водни забавления за туристите има и по-далеч от плажа - в аквапарковете на Златни пясъци и Албена. "Акваполис" и огромният "Аквамания", в който е монтирано най-голямото в Европа 191-метрово увеселително съоръжение "Торнадо", откриха сезона на 1 юни и още броени дни ще продават билети с намаление. Входът е според височината, а не според възрастта. Безплатен за целия сезон достъп до атракционите имат деца до 90 см. Израсналите до 120 см след 15 юни ще плащат 15-16 лв., а над този ръст цената скача до 33-35 лв. за целодневно пребиваване, като цените падат почти наполовина за вход в следобедните часове. Безплатен достъп до "Аквамания" на Албена има за гостите на три хотела в комплекса. Алтернатива на плажните приключения е и огромният "Хепи Ленд" между Камчия и Шкорпиловци. Освен воден парк там има 8 тематични къта, люлки, заведения и зона за пикник. Входът е свободен за мъници до 3 г., а останалите броят 24 лв. за цял ден, но в сайтове за онлайн пазаруване периодично валят промоции с 50% намаление. Там има и изгодни оферти за разходка с лодка по р. Камчия за четирима срещу 16 лв. или моряшко парти на пиратски кораб за 14 лв.

Въпреки очаквания бум на летовници цените на водните атракции са същите като миналия слаб сезон. Двойно е поскъпнало само плуването с делфин. Уникалното изживяване се предлага у нас единствено в Делфинариума във Варна и се радва на огромен интерес от страна на българи и чужденци, които правят резервации месеци напред. До октомври удоволствието излиза 200 лв. Малко по-евтино броят мераклиите да се гмуркат до потънали кораби. Най-търсени са подводните турове на 22 м дълбочина в морето срещу Св. св. Константин и Елена, където преди 4 г. бе потопен правителственият самолет Ту- 154 на Тодор Живков. Дотам обаче стигат само туристи с водолазна подготовка. За начинаещи в Шкорпиловци се предлага гмуркането на малки дълбочини за 35-40 минути срещу 50 до 70 лв. и с клип за спомен.