В Каменар двойно по-ниска избирателна активност, ОИК вече се произнесе по сигнал за нарушение
В Каменар двойно по-ниска избирателна активност, ОИК вече се произнесе по сигнал за нарушение / Радка Минчева, архив

Два пъти по-малко в сравнение с първия тур са избирателите, посетили секцията в село Каменар на балотажа към 10,00 ч. Това съобщи председателят на ОИК-Лозница Румяна Костадинова.

70 души вече са гласували, което е 15% от имащите право на глас 476 човека, на 5 юни по това време са били 141 или 29%.

ОИК-Лозница днес се е произнесла и по първия сигнал за изборно нарушение, постъпил в тази кампания. В нея един кандидат-кметовете – Ниязи Хюсеин от ДПС – твърди, че по време на избора на 5 юни 2016 година в Каменар една от политическите сили е давала телефони на избирателите с цел да направят снимки на бюлетината с която са гласували и срещу която снимка са получавали материално стимулиране. Предвид на това Хюсеин моли да се предприемат необходимите действия по време на балотажа да се помолят избирателите да си оставят телефоните преди да влязат да гласуват, което ще спомогне за нормалното протичане на изборния процес. ОИК е издала предписание на секционната комисия стриктно да спазва Изборния кодекс и при установяване на нарушения по чл.227 от  него, да предприеме незабавно обявяване на бюлетината за недействителна и да не допуска избирателя за повторно гласуване. Секционната комисия трябва да информира избирателите за законовата забрана  за използване на възпроизвеждаща техника при гласуването и за административно-наказателната санкция, която произтича при нарушаване на тази забрана - уточни още Костадинова.

До балотажа на новите избори в село Каменар стигнаха кандидатът на ГЕРБ Ерол Тахсин със 136 гласа и Ниязи Хюсеин от ДПС със 125 гласа. Вотът там се наложи след като Административният съд в Разград отмени изборния резултат от редовните избори миналия октомври заради изборни нарушения. Тогава кандидатите бяха същите, с 1 глас преднина победи Ерол Тахсин, но като кандидат на ДПС, Ниязи Хюсеин бе независим.