Творческа вечер на медика - творец проф.д-р В.Борисов
Творческа вечер на медика - творец проф.д-р В.Борисов / netinfo

Две нови книги представи в Белоградчик проф.д-р Веселин Борисов. Творческата вечер бе под надслов „Медицина - етика - естетика". Професора уважиха петима академици, десет професори, трима доценти, роднини и колеги.

Събитието бе открито от проф. д-р Цекомир Воденичаров - Декан на Факултета по обществено здраве, който в качеството си на модератор сподели, че където и да присъства сред академичните среди Веселин Борисов, там неизменно присъства и темата за Белоградчик. Водещият и доцент Петър Горненски представиха темата "Синтез на етиката и естетиката в медицината". По темата

"В света на нестандартното: медиците в изкуството" говори Веселин Борисов, а двете му най-нови книги "Съмнението - разкъсай веригите" и "Откровения срещу съмнения" представи доц. Тодор Черкезов. С първата книга - сборник от есета, се поставят актуални проблеми на човешката съдба, щастието, медицината и нейното бъдеще, с втората - сборник афоризми, се илюстрират есетата. Към книгите авторът е подготвил и диск с видео импресии, една от които е посветена на бъдещия триумф на Белоградчик, като световна туристическа дестинация. Всеки от участниците в срещата получи творбите на автора.

В рамките на творческата вечер Мирослава Чавдарова, председател на Общинския съвет, обяви решението за присъждане званието на "Почетен гражданин на град Белоградчик" на проф. д-р Веселин Борисов. В мотивите, тя представи основни щрихи от твърде богатата биография на земляка, роден в село Скомля. И добави: "Прави чест на Веселин Борисов, че голяма част от своето творчество той е посветил на родния край. За нас той е един истински родолюбец, който винаги е живял и се е вълнувал от проблемите на Северозапада".

Кметът Борис Николов и председателят на Общинския съвет Мирослава Чавдарова връчиха на медика - творец - плакет, грамота и диплом. Веселин Борисов изказа своята дълбока благодарност и сподели, че където и да е пътувал по света, той винаги духовно е бил свързан с Белоградчик.

Проф. д-р Пенка Маринова, директор на филиала на Медицинския университет във Враца, подари на проф. д-р Веселин Борисов картина на Белоградчишките скали, на която е изобразена и белоградчишката болница, в която той поставя началото на своята стремителна кариера.

Понастоящем Веселин Борисов вече е носител на почетното звание "Академик" на БАН и водещ преподавател във Факултета по обществено здраве - София. Президент е на Балканската асоциация по философия и история на медицината и председател на борда на болница "Света Петка" - Видин.