Норвегия удължи контрола на границите си
Норвегия удължи контрола на границите си / БГНЕС, архив

На фона на миграционната криза Норвегия реши да удължи до 11 ноември режимът на контрол на границите с другите държави от Шенгенската зона, предаде ТАСС.

Решението бе съобщено днес от министъра на правосъдието и обществената сигурност Андерш Анюндсен. На 12 май Съветът на ЕС разреши на Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия да се удължи с шест месеца граничния контрол в Шенгенската зона. Норвегия не е член на ЕС, но е част от Шенген.

Какви мерки взимат европейските страни за ограничаване на мигрантите

Норвежкият министър изрази задоволство от разбирането от страна на ЕС на необходимостта да се удължи граничният контрол. Границите на Шенген все още не са да достатъчно добре защитени и това внася много неопределени фактори в обстановката в Европа, каза той. Трябва да контролираме границите си, докато не бъде намерено общо за Европа решение.

Европа се нуждае и от План Б, за да спре потока от мигранти

Миналата година молби за получаване на убежище в Норвегия са подали почти 31 000 души, докато през последните няколко години те са били не повече от 10 000 годишно.

Според правителството тази година броят на бежанците, поискали да се установят в Норвегия, може да достигне 30 000-60 000, но засега данните показват, че вероятно няма да бъдат толкова много. За първите пет месеца в страната са пристигнали само 1407 бежанци.

Източник: БТА