Европейското първенство по футбол UEFA EURO 2016 стартира с кратка, но бляскава церемония на "Стад дьо Франс" в Париж тази вечер. Домакините бяха подготвили спектакъл под лозунга "Добре дошли във Франция".

В откриването участваха 600 танцьори, голяма част от които доброволци. Имаше музика, хореография и специални костюми, характерни за различните райони на Франция.

Цялото действие се развиваше под огромно платно, което бе стилизирано във формата на типична френска градина, а по средата стоеше въртележка. В кулминацията на церемонията заслуженото бе отдадено и на главната тема през следващия месец - Цар Футбол, а голям макет на Айфеловата кула се издигна над терена.

Кулминацията бе изпълнението на Давид Гета на официалния химн на първенството This One's For You ("Това е за теб"). Посредственото поп парче е написано заедно с шведската изпълнителка Зара Ларсон, която също бе на сцената с Гета.

Накрая имаше и красив цветен фон на трибуните на стадиона.

За първи път в историята 24 отбора спорят за титлата, завоювана последно през 2012 г. от Испания.

Светът вече е футбол (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Светът вече е футбол (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Веднага след това започна и първият двубой, в който домакинът и един от големите фаворити на турнира Франция посреща тима на Румъния. Химните на двата отбора бяха изпълнени на живо от оркестрите на Републиканската гвардия и на Радио Франс.

Двубоят завърши с победа за "петлите", които се наложиха с 2:1.

Откриването на спортния форум, самият мач, както и всички останали двубои от UEFA Euro 2016 може да гледате свободно в Gong.bg. Шоуто тази вечер се предава и по Нова телевизия и Diema Sport, както и на честотите на Дарик.

Отборът на Франция е сочен за един от фаворитите. Напълно естествено домакините на европейското първенство биха приели всяко място освен първото ако не като провал, то поне като неизпълнение на дадено обещание пред цял един народ.

Въпреки блясъка и еуфорията, безспорно е, че след атаките на 13 ноември 2015 г., 15-ото европейско първенство ще премине под знака на страха от терор. Бюджетът за безопасност на европейското е рекорден за цялата история. Става въпрос за 17 млн. евро, което е със 7 млн. повече от предварително прогнозираната сума.

Само месец след атентата в Париж беше теглен жребият за финалите на Евро 2016 и тогава всички отговорни фактори бяха категорични, че няма да се огънат пред страха. "Никога не сме и помисляли за отлагане или преместване на европейското", заяви тогава на работна закуска с журналисти зам.-кметът на Париж Жан-Франсоа Мартен.

Светът вече е футбол (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Светът вече е футбол (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Очаква се над 1,5 млн. чуждестранни туристи да пристигнат в страната за мачовете от втория по важност и авторитет футболен турнир в света.

С охрана и отбрана на европейското във Франция са заети над 100 000 души. 77 000 от тях са полицаи, 10-хилядна група от формированието, специално създадено за операция "Сентинел" след атентатите от 13 ноември, и 13 000 частни гардове. Към тях може да се прибавят 1000 доброволци от асоциацията за помощ на държавните органи.

Към всеки национален отбор и публиката му са прикрепени 3500 полицаи. За да контролират ситуацията по време на самите мачове на трибуните ще има средно по 900 тайни агенти. Те ще наблюдават публиката и ще помагат при възникване на извънредни ситуации.

Ден преди първия мач - на 9 юни, фензоната, обособена недалеч от Айфеловата кула, беше открита с грандиозен концерт на Давид Гета. Той е автор и изпълнител и на химна на европейското първенство.

В "This One's For You" звучи гласът на 18-годишната шведска певица Зара Ларсо. Фрагменти от него ще звучат и след всеки гол, отбелязан на първенството. Парчето е записано с помощта на над един милион запалянковци от цял свят.

Оградата около мястото, където запалянковците ще гледат мачовете на огромни екрани, ще е висока почти 3 м и дълга над 3 км. Във всеки един момент вътре ще има поне 350 цивилни охранители, докато полицията ще пази само по входовете. Там ще има и скенери, метални детектори, а всеки багаж ще бъде щателно проверяван.