Стрелбата в Слънчев бряг в английските медии
Стрелбата в Слънчев бряг в английските медии / снимка: БГНЕС
Стрелбата в Слънчев бряг в английските медии
87604
Стрелбата в Слънчев бряг в английските медии
  • Стрелбата в Слънчев бряг в английските медии

Престрелката в Слънчев бряг в сряда вечерта, в която беше убит бодигард на Димитър Желязков „Очите", а самият наркобос беше ранен смъртоносно, получи отзвук в английските медии. На страниците на сериозно тиражния вестник „Мирър" историята е описана през погледа на пет момчета, за пръв път пътували извън своята страна.

Заглавието на статията е „Британски тийнейджъри на първото си младежко пътуване, принудени да бягат след като мафиоти откриват огън в крайбрежен бар в България". Броят е от тази сутрин. Рос Уорбек, Джоуел Юърт, Нейтан Смит, Крег Пол и Джак Адамс от Дъмфришайър, Шoтландия, седяли в заведението „4 you" в сряда вечерта. Пред „Мирър" седемнайсетгодишният Рос разказва:

„Нейтън забеляза петима мъже с маски за ски, които влязоха на бегом в бара и стрелбата започна. Беше толкова абсурдно и нереално, че още не мога да повярвам какво се случи. Навсякъде летяха куршуми, да сме били на не повече от 10 крачки от стрелбата. Скочихме зад една ниска стеничка и се скрихме там. Като погледнахме, видяхме около десетима мъже без маски, които стреляха вътре в бара. След около минута се разбягаха в различни посоки. Местните бяха много мили и приятелски настроени с нас, много ни помогнаха. Един много едър мъж, майстор на татуировки, смъкна Джак от стола и легна върху него, за да го защити от евентуален куршум".

Вестникът уточнява, че Нейтън, на 18 години, е от Ийгълсфийлд, седемнадесетгодишните Джоуел и Крейг - от Лангхолм, а Джак е роден в Нюкасълтаун. В статията е отбелязано, че стрелбата е предизвикана от „известния бос на дрогата Митьо Очите" и той е бил смъртоносно прострелян пет пъти, а негов бодигард е бил застрелян на място. Написано е, че „Желязков, съпроводен от 30 мъже, е минал като на парад по улицата и влязъл в бара на Божидар Георгиев, за да измъкне от него пари".

Петте момчета са съученици в академията в Лангхолм и за пръв път пътуват зад граница.