Над 20 000 зрители събира Опера оупън 2016
Над 20 000 зрители събира Опера оупън 2016 / Дарик Пловдив/ архив
Над 20 000 зрители събира Опера оупън 2016
87592
Над 20 000 зрители събира Опера оупън 2016
  • Над 20 000 зрители събира Опера оупън 2016

Своебразен рекорд по посещаемост от над 20 000 зрители се очаква да отчете тазгодишното издание на Опера оупън в Пловдив. Това съобщи зам.-кметът по култура Амелия Гешева.

По думите й, през трите години на провеждане фестивалът се наложи като изключително качествено и атрактивно събитие в културния и музикален живот на града, в което традиционно участват редица звезди от световна величина.

Шест български оперни артисти със световна кариера се събират на Античния театър на 18 юни за гала концерт, с който ще бъде открито събитието. Това са сопраното Цветелина Василева, покорила Метрополитън опера с „Травиата“, получилата признание като Кралица на нощта във Виена Петя Иванова, пловдивчанката Мариана Пенчева - предпочитан солист на Арена Ди Верона и Ковънт Гардън, солистът на операта в Цюрих тенорът Бойко Бойко Цветанов, изявяващият се на големите европейски сцени баритон Петър Данаилов и басът Деян Вачков, пеещ редовно в Милано и Алена Ди Верона-

Афишът на фестивала продължава с „Мадам Бътерфлай“ от Пучини под диригенствто на Лучано Ди Мартино, „Летящия холандец“ на Вагнер под палката Иван Ангелов, „Кармен“ от Бизе с диригент хърватинът Никша Бареза,  „Турандот“ с маестрото на операта в русе Найден Тодоров и „Аида“ с диригент Диан Чобанов.

За първи път в програмата на Опера оупън се включва и гала спектакъл със сцени от известни оперети, присъстващи традиционно в афиша на музикалната столица Виена.

Събитието тази година представя и най-доброто от балетната класика със звезди от театрите в Берлин, Ню Йорк и Москва.

Меломаните ще могат да чуят и хитовете на АББА в изпълнение на поп-певиците Надин Кюн и Анете Хесел.

За финала на феста – 29 юли, организаторите са подговили мултимедийния спектакъл „Пандора“ с участието на балет „Арабеск“, оркестъра на Опера Пловдиви солисти от Мистерията на българските гласове.

Билетите за фестивала са със средна цена от 15 лева, като се предлагат и отстъпки при посещение на повече от едно представление.