Акционерите в търновската болница дадоха зелена светлина за продажба на имоти
Акционерите в търновската болница дадоха зелена светлина за продажба на имоти / снимка: DarikNews.bg, архив

Акционерите в МОБАЛ приеха да стартира продажбата на девететажния недовършен хирургически блок, собственост на болницата, както и на бившата парова централа в Старата болница. Това стана по време на годишното Общо събрание на представителите на държавата и на общините, което се проведе във Велико Търново.

От събранието отсъстваше само представител на Община Елена. Недовършеният хирургически корпус и прилежащата земя към него в размер на 18 дка, е обект на инвеститорски интерес отдавна. От години различни мениджъри на великотърновската болница се опитват да направят сделка с парцелите, които са атрактивни заради разположението им в широкия център на града и добрата инфраструктура. Стара идея, която отново стана актуална е, чрез обновяване и реновинаране на новия корпус, да се съединят двете болнични бази, като така ще се спестяват стотици хиляди годишно от транспорт между тях.

Съвсем наскоро Великотърновският общински съвет даде съгласието си двата обособени парцела да се продават. От останалите общини- акционери предложението на управителя д-р Стефан Филев също бе подкрепено. На проведеното годишно събрание бяха освободени членовете на Съвета на директорите Светла Истаткова, в качеството й на председател и представител на държавата, както и д-р Анета Маноилова, досегашен заместник-председател.

На тяхно място бяха избрани д-р Валентина Генова като представител на принципала и д-р Сибила Маринова. Новият Съвет на директорите все още не е конструиран, уточниха от лечебницата, но бе прието той да е с тригодишен мандат. Акционерите гласуваха и като отделна точка актуален размер на възнаграждения за членовете на управителното тяло. Те приеха стойността им да е в размер на две средни месечни работни заплати, но не повече от пет минимални работни заплати.

През март, по данни на НСИ, средната месечна работна заплата е била в размер на 952 лева, така че възнаграждението на членовете на Съвета ще е не по-малко от 1900 лева. Акционерите гласуваха и против предложението на държавата за увеличаване на нейния капитал в дружеството.

Предложението дойде през пролетта от Министерството на здравеопазването и предизвика напрежение сред общините, тъй като принципалът поиска да увеличи дела си в лечебницата. Мотивите на ведомството са, че в активите му следва да влезе изграденият нов Диагностичен онкологичен център със скъпата медицинската апаратура в болницата на обща стойност почти 7 млн. лева.

Центърът е изграден по европроект, в който здравното ведомство е бенефециент. В момента капиталът на МОБАЛ се изчислява на 2 329 000 лева, разпределен в акции от номинал по 1 лев, а здравното ведомство поиска той да се увеличи на 8 687 186 лв. Разликата идва от сумата, на която е изпълнен европейския проект и тя ще бъде разпределена в 8 687 186 поименни акции. Общините се обявяват против, тъй като техните дялове ще намалеят драстично.