II-ри кръг от националния шампионат по драг рейсинг край Сливен
II-ри кръг от националния шампионат по драг рейсинг край Сливен / Дарик Сливен, архив

Вторият кръг от Националния шампионат по драг рейсинг на летище „Бършен" стартира на 11 юни, събота с квалификации.

Очаква се в надпреварата да участват над 100 състезатели от страната. Това съобщи за Дарик Веселин Кабаджов от Сливен Драг Тийм, който е организатор на събитието.

В съботния ден след 13.00 часа ще се проведат тренировките и свободни стартове за зрителите, който искат да изпробват личните си автомобили, а от 15 часа започва състезанието за моторите. На 12 юни от 10.30 часа ще се проведе самото състезание за автомобили.

Новото тази година е, че класовете се увеличават още един. Разделен е класа дизел, уточни Кабаджов. При автомобилите професионалните класове са 12, а при мотоциклетите три.

Автомобилите ще се надпреварват на права отсечка от 402, 33 метра. Драг-рейсингът е състезание между два автомобила, със старт от спряло положение, на определена дистанция. Победител е този, който пръв пресече финала.

По думите на Кабаджов ще бъдат подобрени няколко национални рекорда, както при автомобилите, така и при моторите.

Следващият кръг ще се проведе на писта Кондрофрей през септември, а Сливен отново ще бъде домакин на четвъртия кръг през октомври. Тази година състезанията са увеличение с още едно. Петият кръг ще се проведе в гръцкия град Серес.

„Двете писти и четирите състезания през годината са крайно недостатъчни и затова решихме експериментално да се проведе още един кръг. Идеята е да се заздравят връзките с гръцките колеги и колегите от други страни", съобщи Кабаджов.