Депутат покани Кунева на посещение в училището в Чипровци
Депутат покани Кунева на посещение в училището в Чипровци / ВМРО Враца

Покана към вицепремиера Меглена Кунева да посети Основно училище „Петър Парчевич” гр. Чипровци отправи народния представител от ВМРО Красимир Богданов по време на заседание на парламентарната комисия по образованието и науката. Ангажимент да направи това, беше поет от депутата в началото на седмицата на среща с граждани на приемен ден в гр. Монтана.

Пред Комисията, министъра и екипа на МОН, Богданов представи състоянието на Чипровското училище. То е наследник на най-старото училище по българските земи, основано през 1624 г. от архиепископ Илия Маринов. Било е люлка на българщината в Западна България в тежките години на турското робство. Просветното средище носи името на първия български дипломат и радетел за освобождението на България Петър Парчевич.

В момента в училището учат 72 ученици в паралелки от I до VIII клас. То е защитено, средищно и единствено училище в община Чипровци. Учениците се извозват от 9 селища на общината. Персоналът е висококвалифициран, подготовката и резултатите на ученици са много добри. До тази учебна година в чипровското училище не е имало слети паралелки. Училището е уникално с Школата по килимарство и със СИП „Природни багрила”.

За съжаления, този красив и наситен с история край се обезлюдява. Това създава трудности в осигуряването на пълняемост на паралелките в ОУ„Петър Парчевич”. Подобно на другите малки училища и тук основният проблем е в това, че издръжката им се формира на брой ученици, а персоналът се назначава на брой паралелки. Въпреки, че разходите на училището са сведени до минимум, това доведе до натрупване на задължения. Проблемите свързани с недостига на средства не могат да се разрешат чрез дофинансиране от Община Чипровци, чиито възможности са силно ограничени.

С влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование проблемите ще се задълбочат, предвид отпадането на VIII клас от основния етап на обучение. Това поставя под въпрос фактическото съществуване на училището.

 

Богданов изпрати и писмена покана към Министерството на образованието и науката, с очакване за потвърждение на посещението и включването му в графика на г-жа Кунева.