Община Свищов спечели проект насочен към интеграцията на етническите малцинства
Община Свищов спечели проект насочен към интеграцията на етническите малцинства / DarikNews.bg, архив

Одобрен е проектът на Община Свищов „Толерантни и единни заедно и във всичко“, по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съобщават от кметската администрация.

Проектът е на стойност 305 486,00 лева и има за цел да се повиши мотивацията и интереса на децата от етническите малцинства в Свищовско към участието в образователния процес.  С изпълнението на разработката се очаква да се стимулира заинтересоваността и участието на родителите в училищния живот и да се съхрани и развие културната им идентичност.

В рамките на проекта ще бъдат изпълнени дейности, които ще доведат до успешна и устойчива образователна интеграция на децата от ромски произход в Общината и до трайното им задържане там.

Проектът цели също така повишаване квалификацията на хората, които работят с деца от етническите малцинства и прилагане на придобитите умения в работата с ромските деца в най-ранна възраст – от 3 до 6 години.  Високият професионализъм на подготвения персонал в учебните заведения би довел до мотивиране на родителите с ромски произход да не лишават децата си от записването им в детските градини. А това от своя страна ще е фактор за успешно преодоляване на езиковата бариера и до достъпа им до следващите фази на образование.

Проектът е с продължителност 14 месеца ще се изпълнява в партньорство с фондация „ВОБ – Вяра, образование и бъдеще" и ЦДГ „Зорница“ в село Ореш с филиалите към нея.