Окръжният прокурор за проверяваните европроекти в Шабла: Пилеят се пари за глупости
Окръжният прокурор за проверяваните европроекти в Шабла: Пилеят се пари за глупости / Дарик Добрич
Окръжният прокурор за проверяваните европроекти в Шабла: Пилеят се пари за глупости
87566
Окръжният прокурор за проверяваните европроекти в Шабла: Пилеят се пари за глупости
  • Окръжният прокурор за проверяваните европроекти в Шабла: Пилеят се пари за глупости

"Пилеят се пари за глупости", така окръжният прокурор Пламен Николов коментира реализацията на два обекта в Шабла със средства от европейски програми, които се разследват. Образувани са две досъдебни производства с два екипа наблюдаващи прокурори от Окръжна прокуратура, разследващи полицаи и оперативни работници. Екипите са два, защото финансирането е по две различни програми.

Двата проекта са спортният комплекс и парка до Фара и рибарското селище „Кария". Те бяха реализирани през последните две години, по време на управлението на кмета Райна Бърдарева.

Според Пламен Николов няма как направеното по комплекса в Шабла да струва тези пари. Той е посетил мястото и коментира: „Най-слабото, което мога да кажа е, че това е безобразие и то се вижда". Николов каза, че ще се провери дали някой служител на Районното управление на МВР в Шабла някога е подал доклад за случващите се злоупотреби с европейски средства и ако няма сигнали, ще се изясни на какво се дължи бездействието на местните полицаи и то няма да остане без последици. За т.нар. стадион в Шабла Прокуратурата се самосезира след репортаж в национална телевизия. Иззета е половин кубически метър документация, която се проверява и анализира от служителите на Областната дирекция на МВР.

За парка до Фар Шабла, окръжният прокурор заяви: „Вместо мечтаната от столетия от местните рибари буна или друго морско съоръжение, се е построило това неясно нещо, с пейки и енергийни пирамиди, от което никой няма нужда". Той недоумява и как е решено да се оползотворят средства именно рибарската програма, след като от обекта рибарите нямат никаква полза. По този случай проверката е разпоредена от главния прокурор.

„Пилеят се пари за глупости" направи оценка Николов и добави: "Този проект с пейките и пирамидите е показателен факт за голямата глупост, която се върши в държавата - не се дават пари за онова, което наистина би помогнало на хората по някакъв начин, а буквално за глупости."

Попитан дали в такъв случай, щом злоупотребите са очевидни, не е логично да се разследва и некачествения ремонт на центъра в Добрич, той коментира, че случаите на зле усвоени европейски средства са толкова много, че той не знае откъде да започне, но не може да се очаква Прокуратурата да се самосезира след всеки публикуван журналистически материал.

Чуйте повече от Николов в аудиото.

Паркът бе открит през август 2014 г. и е на стойност 240 000 лева. Той е реализиран по проект на Местната инициативна рибарска група „Шабла - Каварна - Балчик " по мярка „Защита на околната среда в рибарските области, с цел запазване на тяхната привлекателност, обновяване и развитие на крайбрежните рибарски селища и съхранение и развитие на природното и архитектурно наследство." Оформен е малък парк с алеи и 4 места за спиране на автомобили; пейки, малки пластики и други експонати. Създаден е кът за отдих с градина с растителност, характерна за района. Монтирани са 4 павилиона, където могат да се разгледат рибарски принадлежности и предмети от бита на местното население от местния Исторически музей.

Спортният комплекс е на стойност 5.5 млн.лева от Програмата за развитие на селските райони. Той бе започнат през март 2015 г., а проектът още не е приключил, има неразплатени възнаграждения на подизпълнители от строителя - ДЗЗД „Шабла спорт". Реконструкцията предвиждаше изграждане на игрища за футбол, за минифутбол, за волейбол и баскетбол; трибуни; игрища за петанк и за тенис; както и тоалетни и съблекални; детска площадка, фитнес на открито, участък за водни спортове и съоръжения за катерене; нов паркинг.