Арх. Илко Николов: Общините трябва сами да се грижат за паметниците на културата, които така или иначе стопанисват
Арх. Илко Николов: Общините трябва сами да се грижат за паметниците на културата, които така или иначе стопанисват / Дарик архив
Арх. Илко Николов: Общините трябва сами да се грижат за паметниците на културата, които така или иначе стопанисват
87563
Арх. Илко Николов: Общините трябва сами да се грижат за паметниците на културата, които така или иначе стопанисват
  • Арх. Илко Николов: Общините трябва сами да се грижат за паметниците на културата, които така или иначе стопанисват

Общините трябва сами да се грижат за паметниците на културата, които така или иначе стопанисват. Това заяви в ефира на Дарик радио бившият председател на Общинския съвет и зам.-председател на Съюза на архитектите в България арх. Илко Николов, който на 24 май тази година получи награда „Пловдив” за архитектура с проекта си за храма „Св. Николай Чудотворец”.

Той отбеляза, че е привърженик на промяната в Закона за културното наследство, даваща повече правомощия на общините да опазват паметниците на културата, въпреки че това негово мнение не се споделя от всички членове на архитектурната колегия на Пловдив.

Не може за всяко нещо да се ходи до София и да се чака по една година за съгласуване на документация, касаеща един културен паметник. Колкото повече са елементите на самоуправлението в тази насока, толкова повече резултатите ще са по-добри“, коментира арх. Николов.

Носителят на награда „Пловдив“ се обяви още за скоростна актуализация на регистрите на сградите, паметици на културата, тъй като съществуващите в момента са от 15-20 години.

По думите му, културният облик на Пловдив през последните години отчита доста сериозни успехи, видими в постиженията на Операта, на Театъра и другите културни институции.

Арх. Илко Николов получи награда „Пловдив” за архитектура с проекта си за храма „Св. Николай Чудотворец” в града. Църквата е изградена от по идея на собственика й Кирил Василев, който е и основен неин ктитор. Храмът е по руски модел. Има син купол с двуметров позлатен кръст. Проектът е изготвен от арх. Илко Николов и предоставен като дарение. С тазгодишната награда, Николов печели приза за 4-ти път.

Той коментира и внесената в местния парламент на Пловдив петиция за прозрачен ОбС.

Цялото интервю с арх. Илко Николов чуйте в прикачения звуков файл и на darikradio.bg.