Връчват Националната награда „Хр. Г. Данов” 2016  за принос в националната книжовна култура
Връчват Националната награда „Хр. Г. Данов” 2016 за принос в националната книжовна култура / netinfo

На официална церемония днес от 17 ч. в дома на Патриарха на българското книгоиздаване Христо Г. Данов в Пловдив, Стария град, в рамките на ежегодната инициатива „Пловдив чете“ ще бъде връчена Националната награда „Хр. Г. Данов” 2016 г.

Престижната награда се присъжда ежегодно, по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура през едногодишния период от последното й връчване. Насочена е към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата – автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци, книгоразпространители. Неин обект са всички жанрове в областта на литературата – художествена литература, хуманитаристика, литература за деца, електронно издаване и нови технологии. Номинираните и наградените се определят на конкурсен принцип от жури, определено със заповед на министъра на културата. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Носителят на наградата за цялостен принос в националната книжовна култура се определя от министъра на културата.

В тържествената церемония в къщата музей на Хр. Г. Данов в Пловдив на 10 юни 2016 г. ще вземат  участие заместник-министърът на културата Боил Банов и заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева.

Националната награда “Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на “Европейски месец на културата”. Oтличията по традиция се връчват на тържествена церемония в Стария Пловдив в къщата музей на Хр. Г. Данов.

Журито, състоящо се от представители на организаторите – Министерство на културата и Община Пловдив, както и от специалисти в областта на книгата и литературата, ще избере най-добрите сред номинираните през тази година на последното си заседание в дома музей „Христо Г. Данов“, непосредствено преди самата церемония, на която ще станат известни носителите на наградите за постижения в националната ни книжовна култура.