Бил Гейтс хвърля 100 000 пилета в борбата с бедността
Бил Гейтс хвърля 100 000 пилета в борбата с бедността / ThinkStock/Getty Images

Милиардерът филантроп Бил Гейтс ще дари 100 000 пилета на бедни страни в опит да насърчи птицевъдството като начин за борба с крайната бедност, предаде Ройтерс.

Пилетата ще бъдат изпратени в селски райони в над 20 развиващи се страни като Буркина Фасо и Боливия. Отглеждането и продаването на пилетата може да измъкне някои семейства от бедността, тъй като фермер, развъждащ по 250 пилета на година, може да изкара 1250 щатски долара, смята фондация "Бил и Мелинда Гейтс".

Зукърбърг и Гейтс ще се борят за универсален достъп до интернет до 2020 г.

"Няма друга инвестиция с такава възвръщаемост като отглеждането на пилета", каза вчера в Ню Йорк Гейтс.

Създателят на "Майкрософт" смята, че поговорката "Дай на човека риба и ще го нахраниш за един ден. Научи го как да лови риба и ще го нахраниш за цял живот" важи с пълна сила, ако рибата се замени с пиле, а риболовът - с птицевъдство.

Бил Гейтс е на върха сред US богаташите вече повече от 20 години

Гейтс обяви новата си инициатива, изправил се пред клетка с пилета на 68-ия етаж на нюйоркски небостъргач. Той каза, че целта му е да увеличи дела на домакинствата, които развъждат пилета. Например в Западна Африка, където в момента 5 процента от домакинствата се занимават с отглеждане на пилета, делът им трябва да достигне 30 процента, смята Гейтс.

Източник: БТА