Незаинтересовани родители почти провалиха добра идея
Незаинтересовани родители почти провалиха добра идея / Дарик - архив

Една добра идея снощи почти се провали във Враца. Регионалният инспекторат по образованието, заедно с Община Враца и Центърът за кариерно развитие инициираха среща под наслов „Избирайки училището, избираш своето бъдеще“. Идеята бе в нея да вземат участие учениците, завършващи основно образование, техните родители, преподаватели от училищата, които предлагат професионално или профилирано обучение и представители на бизнеса, и всички заедно да помогнат на младите хора да направят своя избор на професия, за която да получат съответното обучение.

Градската концертна зала, където трябваше да се проведе срещата, обаче остана наполовина празна. „Шокирана съм от празната зала! Ще поискам обяснение от директорите, на които бе възложено да осигурят участието на родителите и учениците. Това е несериозно отношение! Не може да сме сами в този процес!“ – бе абсолютно откровена Галина Евденова – началник на Регионалния инспекторат по образованието във Враца.

В залата бяха дошли предимно ученици от селските училища в общината, които пристигнаха организирано. Срещата започна с представянето на дуалното обучение, което за първи път в община Враца ще се предлага през следващата учебна година. Презентацията направи Лорета Колева от Регионалния инспекторат по образованието. Три ще са паралелките, които ще предлагат тази форма на обучение, съчетаваща учене в училище и практика в реално действащи фирми. В Професионалната техническа гимназия “Н. Й. Вапцаров” във Враца дуалното обучение ще е в две специалности – “машини и системи с ЦПУ” и “микропроцесорна техника”.

Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца ще предлага дуално обучение по специалностите “производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия” и “производство на месо, месни продукти и риба”. Две специалности в сферата на строителството също влизат в дуалната форма на обучение. Това са “строителство и архитектура” и “вътрешни облицовки и настилки” в Професионалната гимназия “Димитраки Хаджитошин” във Враца.

След това представители на професионалните гимназии и средни училища направиха презентации за професионалното и профилираното обучение, което предлагат. Това бяха Професионалната гимназия „Димитраки Хаджитошин“, Професионалната техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“, Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство, СОУ „Васил Кънчов“, СОУ „Козма Тричков“, СОУ „Никола Войводов“ и СОУ „Отец Паисий“.

От сферата на бизнеса присъстваха представители на строителния бранш.

Идеята бе подкрепена от областния управител Малина Николова и кметския екип, чийто представител бе заместник кметът Петя Долапчиева, от Маргарита Ангелова – директор на Бюрото по труда и Мария Панайотова от Търговско-промишлената палата във Враца.

Най-малко бяха присъстващите родители.

 

Така добрият замисъл и намерения стигнаха до ограничен кръг ученици и родители.