Златни значки от кмета за Стойка Петрова и Павел Сяров
Златни значки от кмета за Стойка Петрова и Павел Сяров / снимка:Община Русе

Днес кметът Пламен Стоилов прие в Общината вицесветовната шампионка по бокс Стойка Петрова, нейния треньор Павел Сяров, президента на боксов клуб „Русе“ о.з ген. Александър Стефанов, както и изпълнителния директор на клуба Илия Сяров.

Както е известно, европейската шампионка Стойка Петрова спечели сребърен медал в категория до 54 килограма на световното първенство по бокс за жени в Астана (Казахстан) в края на месец май.

Европейската шампионка Петрова загуби на финала от представителката на домакините Дина Жоламан с 0:3 съдийски гласа.

По този начин България завърши надпреварата с две отличия, след като Деница Елисеева заслужи бронз в категория до 57 килограма.

По време на срещата днес, кметът Пламен Стоилов отличи Стойка Петрова и нейния треньор Павел Сяров със златни значки „Русе“ и с парични премии. Президентът на клуба г-н Стефанов от своя страна връчи на кмета статуетка с боксови ръкавици за принос към бокса.

„Гордеем се, че Стойка Петрова записа името си в историята на българския женски бокс като първата българка, участвала на Олимпиада и като първата българка – европейска шампионка по бокс. Тя е била и „Спортист на годината“. Гарантирам, че Община Русе ще продължи да подкрепя бокса и занапред“, заяви кметът Пламен Стоилов и допълни, че не се е отказал от идеята да бъде изградена модерна боксова зала в Русе.

„Нашите спортисти заслужават да им осигурим добра база. В момента имаме състезатели в 4 възрастови групи на Европейското първенство“, каза Илия Сяров.

Стойка Петрова на свой ред разказа за Световното първенство и за организацията, която е била на високо ниво. Треньорът Павел Сяров допълни, че неговата състезателка се е справила с най-добрите в категорията като ги е победила, но на финала не е издържала психологически. „На Стойка й предстоят още много състезания, тя ще се развива и като треньор, желанието й е да работи с деца“, каза още Павел Сяров. По думите на треньора най-важното е спортистите да се развиват, затова и боксов клуб „Русе“ ги насърчава да учат висше образование.