Студенти от НВУ „В. Левски” се срещнаха с „ледената любов” на проф. Христо Пимпирев
Студенти от НВУ „В. Левски” се срещнаха с „ледената любов” на проф. Христо Пимпирев / снимка: sxc.hu

Вълнуваща среща с проф. Христо Пимпирев и учените от Българския антарктически институт имаха обучаемите и преподавателите от НВУ „Васил Левски”. Проф. Пимпирев беше придружен от директора на Националната антарктическа програма на Република Аржентина д-р Мариано Мемоли и неговата съпруга, Йордан Йорданов – ръководител на българската база, Никола Петков и Емил Мишев от БАИ. Гостите бяха в НВУ по покана на преподаватели от катедра „Защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи” във факултет „Общовойскови”.

Още в началото професорът се обърна към присъстващите с думите: „Много се радвам, че съм при вас – студентите и курсантите, в това реномирано висше училище в България. Неслучайно съм тук, тъй като Антрактида, който се слави с един от  най-суровите климати на земята, е всъщност континент на военните”.

Той запозна аудиторията с особеностите на Ледения континент и с живота на неговите обитатели по време на 45 минутната си лекция „Антарктида – ледената любов”. С чувство за хумор и любов професорът говори за ежедневието на българските учени и техните колеги от другите държави, за природата, залезите, коренните обитатели и опасностите на Антарктида.

Показа пъстроцветните залези, които на Южния полюс траят часове наред и къде е разположена българската изследователска база „Св. Климент Охридски“, как точно се стига до Географския южния полюс, на който във всички посоки е север.

В края на срещата ректорът на НВУ „Васил Левски” подари на гостите плакет на военния университет. От своя страна професор Пимпирев подари своята книга на университетската библиотека.