След 40 години спортист от Монтана отново  на Олимпиада
След 40 години спортист от Монтана отново на Олимпиада / Петя Димитрова
След 40 години спортист от Монтана отново на Олимпиада
87536
След 40 години спортист от Монтана отново на Олимпиада
  • След 40 години спортист от Монтана отново на Олимпиада

Джудистът Ивайло Иванов  израства в Монтана. Той е на 21 години, национален състезател в категория  до 81 килограма. След поредица от победи и завоювани медали   в  турнирите от сериите „Гран при”  става първият български спортист, получил квота за участие в летните олимпийски игри в Бразилия от  5 до 21 август.

Другият известен олимпиец на Монтана е световната рекордьорка на скок височина Йорданка Благоева. Тя е  носителката и на два олимпийски медала от Мюнхен '72 (сребърен) и Монреал '76 (бронзов).

Талантливият спортист от Монтана  влиза в залата по джудо на 7 години. Негов треньор в  клуба  по  бойни спортове „Слава-83” е Ташко Танов.

„Беше много палаво дете, с буен характер, не се подчиняваше много и не обичаше да го контролират, разказва Танов.

Под негово ръководство  Ивайло се развива 7 години. От самото начало показва качества на победител.  В първи и втори клас побеждава шестокласници. „Деца като него са стимул за всеки треньор и е удоволствие сега да наблюдавам неговите срещи и победи в големите състезания, споделя Танов.

В клуба по бойни спортове „Слава 83” тренират между 50 и 60 момичета и момчета в 4 възрастови групи. Треньорът Ташко Танов е създал 56 медалисти от европейски и световни първенства. За себе си и за своите състезатели казва, че са заразени от идеята за високо спортно майсторство.

Единственото, което Танов би казал на Ивайло сега е: „Ти знаеш, ти можеш и ти ще го направиш”.