Доц. Елеонора Танкова: ЕС ще претърпи трансформация
Доц. Елеонора Танкова: ЕС ще претърпи трансформация / снимка: ВСУ

Европейският съюз ще се трансформира, но ще продължи да съществува. Това мнение изрази пред Дарик доц. д-р Елеонора Танкова, декан на факултета "Международна икономика и администрация" във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

Най-големите геополитически проблеми в рамките на Европа са бежанската криза и вътрешните институционални проблеми. Неслучайно в последните години все повече се говори за това ще се закрепи ли ЕС, отбеляза преподавателят по глобализация на развитието.

„Искам да съм оптимист, но мисля, че вървим към една нова трансформация в рамките на Европа. За съжаление, в посоката, която първоначално беше предначертана и в която вървеше развитието на Евросъюза, няма в никакъв случай да се изпълни", смята експертът.

Технологиите се превърнаха в едни от много важните инструменти, чрез които в момента в обществото в глобален мащаб се генерира поредното социално разслоение и поредната поляризация. Все по-зависими ставаме от технологиите. Виждаме как се променя начина на производство, предлагането на услуги, бизнесите изцяло се променят и стават все по-технологични, изтъкна доц. Танкова.

Студентите във Варненския свободен университет се увличат по изучаването на глобализацията, защото този предмет намества пъзела, дава им представа за света, в който живеем. Самите студенти търсят отговор за основни въпроси за основни геополитически, икономически, социални и демографски процеси, сподели преподавателят.

Все повече са желаещите да се регистрират и ползват виртуалната платформа Smart Future. Проектът на ВСУ представя иновативни подходи за въвеждане на нови технологии в образователния процес. Създадената тренинг платформа предлага богат набор от тематично ориентирани, интегрирани, интерактивни продукти и възможности за приложението им като нова образователна технология.

Новият модел на образование в много голяма степен се основава на технологиите, но не отрича традиционното образование. Новият модел, за да бъде успешен, трябва да съчетава най-доброто и от двете, смята доц. Танкова. Тя уточни, че Smart Future не изключва присъствието на студентите от учебните зали.

„Всички разбираме, че съвременното поколение израсна с технологиите. Това е тяхната естествена среда и това са техните естествени нужди. Но в същото време те категорично имат нужда и от комуникации, общуване и прекия контакт с преподавателите. Именно това е и идеята на виртуалната платформа - в една такава контролирана среда да предоставяме богата информация, в която студентът да изчерпи това, което му е необходимо. И след това в залата преподавателят да играе ролята на ментор и да изведе най-важното, есенцията", поясни тя.

Smart Future не е само образователна платформа. Това е и място, където вече се развива научно-изследователска дейност и експертна дейност. В платформата има възможност за присъствие на работодатели, експерти и преподаватели от чужбина, както и браншови организации.

От 3-4 години се работи по програма за повишаване не дигиталната компетентност на студентите и преподавателите във ВСУ, която вече дава своите резултати, сподели още деканът на факултета "Международна икономика и администрация".