Знам какво искаш да правиш с парите си това лято...
Знам какво искаш да правиш с парите си това лято... / netinfo

3 идеи как да разпределиш бюджета за лятото и да ти стигне

Всички знаем какво искаме да правим с парите си през лятото. Всъщност знаем какво искаме да правим през лятото за доста повече пари от тези, с които разполагаме. Някои от плановете ни могат да чакат, други са неотложни, трети пък ни привличат толкова силно, че как да се откажем от тях... Ето 3 летни идеи за какво харчим, как да оптимизираме разходите или ако не искаме да правим компромиси, как да ги финансираме.

Идея 1. Да ти влязат майстори в къщата!

Минаха ли 5 години от последния ремонт у дома? Или съседът отгоре пак Ви наводни? Когато дойде юни, „ремонтната треска" започва да върлува из кварталите. Човешко е да си представите тази стена в друг цвят или пък прозорците с нова дограма. И макар зимата да е далече, мисълта за сметките за ток / газ / парно правят санирането да изглежда все по-добра идея.

Докато правите списъка за предстоящия „няма-как-дойде-му-времето-вече" ремонт, сортирайте разходите в колони „задължително да се оправи", „може да изкара още някоя година" и „всичко си му е наред, но ужасно искам да го сменя". След това оценете колко пари ще Ви трябват за всяка от категориите.

Логично, за разходите от първата колона пари ще трябва да се намерят. И за около половината от втората, защото догодина няма пак да правите ремонт, нали така? И за поне едно желание от третата? Ако някъде по средата на този процес се изгубите в цифрите и сметката започне да надхвърля бюджета Ви със скорост, близка до светлинната, значи вероятно е време да потърсите помощ. Можете да се консултирате с приятел или близък, който наскоро е преживял ремонт. Можете да въздъхнете и да зачеркнете последните две графи от списъка Ви.
Можете и да потърсите допълнително финансиране, например с кредит за ремонт.

В случай, че решите да се спрете на последния вариант, добре е да се подготвите предварително какво да очаквате. Можете да потърсите и сравните оферти онлайн, да погледнете какво е важно, когато избирате кредит (например в блога Нека говорим за лични финанси) и след като подберете 2 -3 финансови институции, да се обърнете към тях за конкретна оферта. Експертите на БНП Париба Лични Финанси, например, съветват винаги да изисквате формуляр с преддоговорна информация, да го четете внимателно и да питате активно за всичко, което не Ви изглежда ясно. Така и Вие, и институцията ще имате еднакво разбиране за това какво ще получите и какво ще върнете. И двете страни ще бъдете взаимно доволни, а ремонтът - изпълнен.

Идея 2. Заглеждаш се по чужди ... коли?

Когато причините да смените старата си кола се доближат до километража й, лятото е примамлив сезон да се сдобиете с ново возило. Ново за Вас, поне. Често подходът тук е „нещо непретенциозно, но все пак да е малко по-нова, малко по-висок клас от старата, да е икономична, да е обслужена, поддържана, да е на реални километри, салонът да е запазен, да има нови гуми, свестни джанти, климатик..." Така стигаме до бюджет около 2 пъти по-висок от този, който сме готови да отделим. Особено ако се намеси факторът „любима марка".

Както винаги, и тук можете да започнете да задрасквате изисквания, докато стигнете поставената граница. Можете да идете да си докарате една от Италия, например - ей го къде е, а офертите са супер изгодни.
Ако обаче предпочитате по-малката авантюра, отново можете да помислите как да допълните бюджета - защо не с автокредит? Така вместо 15, ще си намерите 5-6 годишна кола и то с разумно количество екстри. Добре е да предвидите и допълнителните разходи, които със сигурност ще възникнат около покупката. А ако все пак изберете да се разходите до чужбина и да си купите кола оттам, също има опция да финансирате начинанието.

Идея 3. Светът е голям и приключение дебне отвсякъде

Безспорно има и по-съблазнителни планове за лятото от ремонта и колата - като едно голямо, хубаво и вълнуващо пътуване. Или сватба, ако сте настроени по-традиционно. Или оня нов байк, за който мислите от няколко месеца. Нещо, което да Ви остави приятно изтощителни летни спомени и да Ви зареди с усмивки. Както всичко хубаво на този свят обаче това също си има своята цена. Например, едно пътуване може да се оптимизира ако ползвате нискотарифни полети или автобус; ако наемате през мрежи като AirBNB ще смъкнете цената за нощувки, а ако предпочитате всичко в едно, all-inclusive пакетите са опция, която си струва да се провери. След като видите каква е общата сума, преценете също дали и от какво ще трябва да се лишите в следващите месеци след лятото, за да удовлетворите „каприза си" да се чувствате добре. Понякога на такива разходи се гледа като на екзотика, но да си признаем, всички ние си отглеждаме мечти и вместо да ги убиваме, по-добре е да се стремим към тях.

Ако за Вашето голямо лятно приключение или желание бюджетът се мръщи, успокойте го - за всичко си има начин. Ако ползвате кредитна карта, тя е добър помощник за подобни случаи, а ако нямате или сте предвидили спестяванията си за друго, заемът също е вариант.

Решите ли, обаче, да прибегнете до заемни средства, независимо от причината, внимавайте откъде взимате пари и при какви условия. Макар лихвата да има значение, годишният процент на разходите (ГПР) е този, който показва колко реално се оскъпява кредитът. Добре е да сте наясно също дали лихвата и вноската са фиксирани за целия срок на кредита, съветват от БНП Париба Лични Финанси. Важно е да прецените и дали да застраховате кредита си, за да се подсигурите срещу неочакваното.

Ако сте се замислили за собствените си летни планове, докато четете, една възможност за финансирането им е виртуалният магазин за кредити, а още полезни съвети за бюджета Ви има в блога Нека говорим за лични финанси.