Бургарският съд остави в ареста станалите известни като Мистър и Мисис Смит
Бургарският съд остави в ареста станалите известни като Мистър и Мисис Смит / Dariknews.bg, Лалка Димитрова

Бургаският апелативен съд остави в ареста британското семейство, обвинено в кражба на картини на стойност 420 000 паунда в Шотландия още преди 15 години. Съпрузите Филип и Пенелопе Смит бяха заловени на българо-турската граница при опит да напуснат страната.

Задържаха британски съпрузи, издирвани от години за кражба на шедьоври

Станалите вече известни като Мистър и Мисис Смит ще останат под стража в бургаския арест, реши съда. Двамата се издирват с европейска заповед, издадена от шериф в шотландската столица Единбург. Повдигнато им е обвинение за кражба на шедьоври от частен дом през 2001 г.

Според източници на Дарик водеща роля в удара е имала жената. Те бяха задържани на 31 март по време на пътуването им от България за Истанбул.

Семейството живеело от година в созополското село Присад. Съседите им там не вярват да са извършители на престъпление и присъстваха на делото за да ги подкрепят.

Според защитата семейство Смит от години пътува свободно по цял свят. Прокуратурата обаче счита, че в случай, че са на свобода, могат да се укрият. Магистратите уважиха становището на държавното обвинение. Определението на съда е окончателно.

В петък съдът ще се произнесе за екстрадицията им. Чужденците също искат да бъдат изведени от България. Те определиха условията на бургаския арест като ужасяващи. Пенелопе заяви, че от две седмици, само веднъж й е било позволено да се изкъпе, а бълхите в ареста изпохапали цялото й тяло.