На 2 юни 2016 г. в ДФСГ „Интелект” отбелязаха световната година на варивата. Ученици от 9а, 9г и 10г клас съвместно с участниците в проект „Зелена икономика” представиха информационни табла на български и немски език с видовете варива и тяхната хранителна стойност.
Варивата като леща, грах, боб, елда, булгур, и нахут са отличен източник на растителен протеин и ценни аминокиселини и са важна част от разнообразното и здравословно хранене.
Учениците дегустираха различни видове рецепти с варива, приготвени и представени от техни съученици. Участниците в проект „ Зелена икономика” представиха кулинарни книжки на немски и български език. Денят беше своеобразен празник на варивата! Информирането за качествата на варивата и стимулирането на интереса към тях може да повиши консумацията.
2016-та беше обявена за година на бобовите растения от 68-та Генерална асамблея на ООН. Акцентът е поставен върху варивата, за да се насочи общественото внимание към високата хранителна стойност, която имат тези култури, както и да се обърне внимание на устойчивия начин за производство на храна, обезпечаване на хранителната сигурност.
Населението на планетата расте с главоломна бързина, а милиони хора си лягат гладни. Бобовите растения наистина предлагат добри възможности за справяне с глада и доставяне на ценни за човешкия организъм елементи.