Стотици мигранти си стъкмили лагер в парк в Париж, евакуираха ги
Стотици мигранти си стъкмили лагер в парк в Париж, евакуираха ги / БГНЕС

Френските власти евакуираха 1850 мигранти от палатков лагер в парижки парк, който хората сами си направили. Условията за живот в него са се влошили сериозно заради проливните дъждове.

Регионалните власти в Париж заявиха, че това е най-голямата такава операция в столицата, където през последните месеци изникнаха много подобни лагери.
Хората са откарани с автобуси до 60 различни приемни центъра в района, което е 23-тата подобна евакуация през последната година.

Според кмета Ан Идалго в лагера е имало 1300 души в неделя, но броят им се е увеличил заради информацията за пренастаняването.

Това е втори опит за премахване на палатки, струпани на едно място от мигранти.

Кадри от дрон показват наводненията във Франция (ВИДЕО)

„Никога не съм си мислел, че първите ми нощи в Париж ще прекарам на улицата. Беше наистина ужасно - хората бяха болни, тоалетните преливаха", заяви 28-годишният Али, учител по английски от Сомалия, решил да мигрира в Европа.

Миналия месец Идалго поиска създаване на бежански лагер в Париж, с който да се осигурят адекватни условия за живот на мигрантите и да се намали напрежението около настаняването им.

Вътрешният министър Бернар Казньов вече каза, че страната ще приема по 400 мигранти на месец от Гърция, като част от споразумението за реадмисия между страните от ЕС.

Момчета били изнасилвани в "Джунглата" край Кале

Споразумението от септември миналата година се отнасяше за 160 000 души, които да бъдат преместени на квотен принцип в различните европейски страни. По изпълнението му няма почти никакъв напредък поради несъгласието на някои държави да приемат задължително бежанци.

Такива са Унгария, Чехия, Словакия и други. Будапеща и Братислава дори обжалват квотното разпределение в Европейския съд, а в Унгария предстои и референдум по въпроса.

Франция трябва да приеме 30 000 бежанци по това споразумение, но до момента е приела само 500 души.

Източник: БГНЕС