Шест награди за Лудогорието от конкурса „Не се гаси туй, що не гасне“
Шест награди за Лудогорието от конкурса „Не се гаси туй, що не гасне“ / netinfo

Шест награди получиха представители на Лудогорието от историческия конкурс „Не се гаси туй, що не гасне“. Половината са за ПГТС“Христо Смирненски“-Разград – похвалиха се от учебното заведение.

Деветокласникът Ашкън Зюхтиев Ахмедов е на трето място във възрастова група 9-12 клас за реферата си на тема „140-ти пехотен Зарайски полк – един от полковете-освободители на град Разград“. Неговият връстник Еркан Орханов Халилов пък има поощрение за разказа „За Шипка, девойката Злата и руското капанско пошче“. Награден е и техният научен ръководител Веселина Милушева.

Шест награди за Лудогорието от конкурса Не се гаси туй що не гасне
netinfo

Шест награди за Лудогорието от конкурса Не се гаси туй що не гасне
netinfo

В раздела за есета във възрастова група 5-8 клас победител е шестокласникът от ОУ“Никола Икономов“-Разград Калоян Димитров, а в същата възрастова група, но при пътеписите, очерците и интервютата трета награда е връчена на осмокласничката от ОУ“Христо Ботев“-Исперих. В същия раздел, но при най-големите – 9-12 клас – на трето място е Цветая Русева – 11 клас в ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград.

Около 3000 ученици от цялата страна са участвали в конкурса в различните му раздели - реферати, есета, мултимедийни проекти, журналистически материали /очерци, пътеписи, интервюта/, разкази, стихове, рисунки. Конкурсът се организира за десета година от Национално Движение Русофили със съорганизатори: Министерството на образованието и науката, Съюза на българските журналисти, Синдиката на българските учители, Националния Дворец на децата и Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

Тържеството по награждаването е било в събота в Националния военно-исторически музей. Наградите на победителите са връчени от Патрона на конкурса – първия космонавт на България – ген. Георги Иванов.