Откриха лаборатория по 3D компютърна графика и виртуална реалност във ВТУ
Откриха лаборатория по 3D компютърна графика и виртуална реалност във ВТУ / DarikNews.bg

Уникална за Велико Търново и региона лаборатория по “3D компютърна графика и виртуална реалност” откриха във Факултета по математика и информатика във ВТУ. Лентата прерязаха ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов и управителят на фирма инж. Петър Колев, който дари над 5000 лв. за специалната апаратура.

Лабораторията е оборудвана с най-съвременна техника, включваща 3D скенер, 3D принтер, който визуализира предмети със специална пластмаса. стереоскопични дисплеи и стереоскопичен прожектор с 3D очила. Целта на лабораторията е провеждането на научни изследвания в областта на тримерното сканиране, прототипиране и визуализация, както и за обучението на студентите от специалностите “Информатика”, “Компютърни науки”, “Софтуерно инженерство”, магистърските и докторските програми в тези модерни технологии.

„Най-напред благодарности на спонсора. Тези неща нямаше да ги има без него. Не е тайна, че изживяваме тежък момент и в такива дни всяка помощ от приятел е добре дошла. В последно време хубавите новини ни се случват само когато някой ни помага.

Надявам се нещата да продължат да вървят в положителна посока във факултета, защото няма как да обучаваме нашите студенти със стара техника. Трябва бизнесът да има полза от нашите студенти, те трябва да са квалифицирани и добри работници, само така ще се случат нещата и ще се затворят в един кръг, който е полезен на всички. Имаме много сериозно качество, ние първи получихме международен сертификат за качество. Така че качество има, пари няма”, сподели при откриването на кабинета проф. Христо Бонджолов.

„Участието ни в този проект не е случайно и епизодично, а следствие от установени делови отношения с университета. Много ваши специалисти вече работят при нас, ще разчитаме и в бъдеще на ваши студенти. Ангажирали сме се и за провеждане на стажове в нашата фирма. Надявам се с този кабинет студентите да излизат подготвени и близо до реалната действителност”, каза инж. Петър Колев.

След официалното откриване беше направена и демонстрация на техниката. Присъстващите видяха триизмерен монитор, който се наблюдава без специални очила. Гостите проявиха интерес и към триизмерния принтер, който проектира изображения до 20 см., както и към триизмерния скенер.