Изложбата Дора Габе - дъщеря на равнината гостува в София
Изложбата Дора Габе - дъщеря на равнината гостува в София / РИМ - Добрич

"Дора Габе - дъщеря на равнината" е наречена изложбата, с която Регионалният исторически музей в Добрич гостува в Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" – София. Поводът за гостуването е 130-годишнината от рождението на поетесата, която според част от изследователите е родена през лятото на 1886 година. Изложбата ще бъде открита на 14 юни 2016 г. (вторник) от 17.00 часа в централното фоайе на библиотеката.

"Произведенията на Дора Габе ни провокират да видим Добруджа с душата си – една равнина, която умее да говори. Такава е и основната концепция на изложбата „Дора Габе – дъщеря на равнината” – да представи житейската и творческата обвързаност на поетесата с нейната родна Добруджа", посочва д-р Кремена Митева – главен уредник на Дом-паметник "Йордан Йовков".

Решена във виолет – любимия „декадентски” цвят на Дора Габе, експозицията прави опит материално да илюстрира, да представи чрез форми и багри богатия, разнолик и деликатен душевен свят на поетесата. В основата на изложбата е положена творческата дейност на Дора Габе: писател и поет за възрастни и деца, преводач и общественик, интелектуалец и учител на по-младите. Фотодокументалната част се състои от 15 табла, чието създаване е финансирано изцяло от Министерството на културата. Тя се базира на богатия архив на Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич, който е част от Регионален исторически музей – Добрич.

"Авторите на експозиция са убедени, че поетесата наистина е „станала безсмъртна”, че действително е „на всички поколения връстница”, че много деликатно и днес тя ни учи да бъдем достойни хора и граждани, да умеем да сме фини, но и да отстояваме смело позициите си, да добием мъдростта да се радваме на всеки миг от живота, да търсим красотата и винаги да се стремим към нея. Защото може би трябва да умеем да живеем с утопията на любимия ѝ автор Достоевски, че „красотата ще спаси света”", посочва Кремена Митева.