Ловно стопанство „Граматиково стана на 80 години
Ловно стопанство „Граматиково стана на 80 години / Горско стопанство

ДЛС „Граматиково" отбеляза 80 години от своето създаване. По време на честването бе прерязана лентата на реновираната сграда на ловното стопанство.

Директорът на Югоизточно държавно предприятие - Сливен инж. Пейчо Върбанов връчи почетен плакет на директора на ДЛС Граматиково инж. Ганчо Костадинов по случай годишнината и за особени заслуги в работата на стопанството.

ДЛС Граматиково се намира в сърцето на Странджа планина. Най-високата точка в района е върхът в местността „Телечарника", а най-ниската - край живописната река Велека. Общата ловностопанска площ е 31 038 ха, а площта на горската територия - 21 071 ха.

Най-характерните представители на животинския свят, обект на лов в района на стопанството са благороден елен, дива свиня, сърна, вълк, лисица, чакал, дива котка и горски бекас. Най-често срещаните дървесни видове са дъб- благун и зимен дъб, източен бук, цер, габър, трепетлика.

На територията на ТП ДЛС „Граматиково" се намира горски разсадник-дендрариум на редки и екзотични растителни и дървесни видове. Част от територията на ДЛС „Граматиково" е включена и в Природен парк „Странджа", на територията на стопанството се намират и няколко защитени територии. Това са резерват „Тисовица" и защитената местност „Парория".