Иван Тотев изпълни обещаното пред протестиращите
Иван Тотев изпълни обещаното пред протестиращите / снимка: Кирил Кирилов, архив

Кметът на Пловдив Иван Тотев изпълни обещанието си пред недоволните родители и изпрати писмо до директорите на основните училища „Душо Хаджидеков“ и „Георги Бенковски“. В документа той настоява да бъде създадена такава организация на учебния процес, че обучаващите се в момента деца и от двете училища да не бъдат местени в друга сграда. Градоначалникът пое този ангажимент по време на среща миналата седмица в областна управа.

„Настоявам учениците, записани в „Георги Бенковски“ или „Душо Хаджидеков“, към момента на издаване на заповедта на министъра за преобразуване, да продължат обучението си в училището, в което са започнали, до завършване на основно образование, с изключение на паралелките с брой ученици под нормативния минимум.“ За родителите, които желаят да има целодневна организация на обучение, да бъдат създадени необходимите условия, се посочва още в писмото от Иван Тотев.

Преди две седмици Пловдивският общински съвет прие предложението за сливане на двете училища. Имаше три предложения за отлагане на точката от дневния ред, които бяха отхвърлени. Протестиращи родители на деца от ОУ „Душо Хаджидеков“ реагираха бурно и остро на приетото предложение. Те поискаха оставката на кмета и заявиха, че ще си отстояват правата докрай, както и че ще обжалват решението пред областния управител, а ако се наложи – и пред съда.

Основен мотив на родителите беше голямото разстояние между двете училища. Според някои от тях дистанцията от два километра се изминава за между 25 и 50 минути, което може да се окаже непосилно за малките ученици. Те се притесняваха и за организацията на учебния процес. Протестиращите настояват за по-голяма прозрачност и задължително обществено обсъждане по въпроса.

След обещанието, дадено от Тотев в края на миналата седмица, страстите се поуспокоиха и засега страховете и притесненията на родителите остават в миналото.