Атрактивна програма и много изненади за поредното издание на “Орел на Дунава”
Атрактивна програма и много изненади за поредното издание на “Орел на Дунава” / DarikNews.bg

Атрактивна програма и много изненади очакват всички посетители на Дванадесетия фестивал на античното наследство “Орел на Дунава”, който се провежда всяка година в Свищов. Този път събитието ще се проведе от 10 до 12 юни и в него ще вземат участие над 200 реенактора от Италия, Полша, Румъния и България. Домакини са Община Свищов и основаните през 2005 год. групи за исторически възстановки “Първи италийски легион” и “Първа тракийска кохорта” към Съвета по туризъм в крайдунавския град.

“Това е едно от най- значимите културни събития в града”, коментира кметът на Община Свищов Генчо Генчев. Доказателство за това е фактът, че „Орел на Дунава“ е единственият български фестивал, включен в регистъра на всички възстановки в Европа. Става дума за сайт, в който влизат 390 исторически събития, разделени в 5 категории.

„Първата категория отразява историческите епохи, която е разделена на Праистория и Антична история, където попада „Орел на Дунава“ заедно с още 65 събития. Това е знак за нещо, което сме постигнали като качество и признание за всички усилия, които сме полагали през години това да е международно събитие и да отразява коректно епохата, която се стремим да опишем. Целим да съберем много публика и да е интересно”, коментира доц. Стоян Проданов, който е част от организаторския екип.

За трета година фестивалът ще се проведе в Римския легионен лагер Нове край Свищов, който е най- добре проученият, запазен, а в момента и най- добре експониран военен лагер в граничните североизточни провинции на империята. Традиционно събитието пресъздава античната история- бита, културата и военните сблъсъци между имперски Рим и племената и народите от познатия свят (траки, даки, готи).

И този път програмата за фестивала е изключително богата. В петък (10 юни) в часовете между 10 и 14 ч. ще се проведе играта “Антични бързи, смели, сръчни”,  в която ще се включат около 120 ученици на различни възрасти. Те ще премерят сили в състезания в дисциплините от древните тракийски и гръко- римски спортни игри.  В 16 ч. в Историческия музей в Свищов ще започне научна конференция с участието на водещи национални и международни експерти, професори и научни работници в сферата на археологията, историята и туризма. “Очакваме някои доклади да хвърлят научни бомби”, прогнозира доц. Стоян Проданов.

Официалното откриване на “Орел на Дунава” е насрочено за 20 часа същия ден. Тогава на крепостта Калето ще бъде запален огъня на фестивала. Ще бъдат осветени знамената на участващите групи, след което възстановчиците ще бъдат представени пред публиката. Уникално огнено шоу и концерт предвижда още програмата за вечерта.

В събота Римският походен лагер и варварския лагер в Нове ще бъдат отворени за посетители в часовете между 10 и 20 ч. В 9 ч. ще започне антично кулинарно шоу. Ути Бъчваров ще приготви в огромен съд ястие по запазена римска автентична рецепта. Организаторите издадоха, че кулинарът ще готви със свинско, от което ще имат възможността да опитат и посетителите. Предвижда се още демонстрация на обичай по приготвяне на римско вино и кулинарно състезание.

В 11 ч. пък ще започне Сутрешно шоу в сърцето на Легиона, в което групите участници ще демонстрират гладиаторски боеве, антични танци, езда и стрелба с лък. В 13 ч. ще бъде поставено началото на игри и състезания с участието на публиката. Доброволци ще се надпреварват в атрактивни силови дисциплини- хвърляне на гигантски камък, състезание на 200 м. бягане с пълно бойно снаряжение, лицеви опори с доспехи. Организаторите са предвидили и награди за най- добрите.

В часовете между 14 и 18 ч. ще бъдат показани битът и обичаите на древните в изградените римско селище, тракийски лагер, варварски шатри. Публиката ще има възможността да разгледа античния град, да стреля с лък, да хвърля копие, да се облече в антични одежди, да язди кон, да завърти грънчарско колело…

Особено атрактивно ще е Вечерното шоу в сърцето на Легиона, когато ще бъде голямата битка на реенакторите- едни срещу други ще се изправят варвари срещу римляни. Началният час е 19 ч. Тогава ще бъде връчена и наградата за популяризиране на културно- историческото наследство на Марко Монтеки- председател на Италианската търговска камара в България.

Заключителното събитие на фестивала е парадът на участниците, който започва в неделя от 11 ч. Всички групи в бойно снаряжение ще преминат в тържествен парад по главните улици на града и ще се строят на площада пред Община Свищов, където ще бъдат връчени отличия на представители на всяка група. Тогава ще се състои и церемонията по загасянето на огъня на фестивала и закриването на “Орел на Дунав”.