Депутатът Иван Иванов предлага държавата да даде пари за чиста вода на Шумен
Депутатът Иван Иванов предлага държавата да даде пари за чиста вода на Шумен / netinfo

Държавата да осигури целево средства за реализацията на проекта за изграждане на санитарно-охранителна зона на язовир „Тича" предлага депутатът от „БСП лява България" Иван Иванов. На пресконференция той апелира към шуменските народни представители от ГЕРБ и ДПС да се обединят около тази идея и да внесат общо искане по време на актуализацията на бюджет 2016.

„Единствената възможност е чрез министъра на финансите и решение на Народното събрание да бъдат преразпределени средствата за капиталови разходи, които в сегашния бюджет са в размер на 2 милиарда лева", посочи Иван Иванов. Тоест, пари има, но трябва да бъдат поискани.

Народният представител е достигнал до това решение, след като по време на петъчния парламентарен контрол е получил отговор от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, че държавата няма да осигури финансов ресурс за строежа на санитарно-охранителната зона на язовир „Тича".

„От информацията, която министър Лиляна Павлова изнесе от парламентарната трибуна, стана ясно, че има редица затруднения и едва ли скоро ще бъде изградена санитарно-охранителна зона около язовир „Тича", съгласно издадена от Министерството на околната среда и водите заповед. От отговора на министъра е видно, че тази зона ще струва 18.9 милиона лева. 4 милиона лева от тях са за най-неотложни и задължителни мероприятия. Това са изчисленията на ВиК-дружеството. Важното в случая обаче е кой ще плати сметката", изтъкна Иван Иванов.

Има няколко варианта за плащането. Ето какво е отговорила министър Лиляна Павлова:„Оттук нататък предстои да решим по най-добър начин въпроса как да инвестираме тези средства. Язовир „Тича" е изключение, защото струва много скъпо. За другите язовири и „ВиК" сме решили този въпрос. Ако го направи единствено и само ВиК-дружеството, то трябва да го включи в своя бизнес план. Това ще се отрази на цената на водата - нещо, което не ни се иска да правим. Дори „ВиК" да го направи, цената би минала прага на поносимост. Имаме праг на поносимост, от който не можем да излезем. Така че дори да се опита да направи тази инвестиция, това ще е до прага на поносимост като ценообразуване. Затова ще търсим възможности и ще преговаряме, за да може да се осигури поне частично по линия на Асоциацията по ВиК, през общините в региона, през областта и държавата да подпомогнем това финансиране, за да се намери най-добрият баланс".

Иван Иванов коментира още, че на този етап държавата няма намерение да инвестира в изграждане на вододайната зона на язовир "Тича" и в пречиствателна станция в Шумен. По неговите думи средствата трябва да бъдат за сметка на Асоциацията по ВиК.
„Логично възниква въпросът имат ли възможност общините от област Шумен, които са членове на Асоциацията по ВиК , да осигурят бюджет за изграждането на изграждането на санитарно-охранителната зона.

На пресконференцията присъства и общинският председател на БСП Веселин Пенчев, който съобщи, че шуменските социалисти ще създадат 6 съвета по секторни политика за община Шумен. Целта е на гражданите да бъде предложена управленска алтернатива.
На 13 юни от 10 часа пък ще се проведе приемна за граждани в сградата на БСП в Шумен.