Поредно дарение за неонотологията в Сливен от благотворителния търг на Дарик радио и Gong.bg
Поредно дарение за неонотологията в Сливен от благотворителния търг на Дарик радио и Gong.bg / Дарик Сливен

Апарат за измерване нивата на билирубина е поредното дарение за неонотологичното отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински" Сливен от благотворителния търг на шоуто на Ники Кънчев в ефира на Дарик радио и фондация „Нашите недоносени деца"

. „Изключително съм доволна, щастлива и удовлетворена от това дарение. Този апарат отдавна го желаехме, но сега благодарение на Дарик радио и Фондация „Нашите недоносени деца той вече е факт", сподели началника на отделението д-р Таня Праматарова.

Нерядко при изразена жълтеница, особено при преждевременно новородени е необходимо ежедневно изследване на този показател. Този апарат спестява убожданията, болката, може да се приложи многократно без вреда. Резултатът се отчита веднага на дисплея, обясни д- р Праматарова и добави, че „често след изписване от отделението преглеждаме деца с протрахирана жълтеница. Много би се улеснила преценката на лекаря за степента на жълтеницата и лечението, което е необходимо да приложи".

532 са новородените бебета в сливенската болница от началото на годината до сега. През 2015 година новородените са 1475, от тях недоносените са 15.8%.

Благотворителният търг на Дарик се проведе на 10 декември за шеста поредна година. Той се организира от предаването "Ники Кънчев шоу" заедно със сутрешния блок "Дарик Кафе", спортно шоу "Гонг" и сайтът www.gong,bg.

Средствата, събрани от благотворителния търг на Дарик, бяха връчени на 11 февруари. Рекордната сума от 45 000 лева за шеста поредна година ще подкрепи две организации - „ Аутизъм днес" и „Нашите недоносени деца". Те си поделиха средствата.