С тържество отбелязваме 50-ия юбилей на къща-музей Панайот Волов в Шумен
С тържество отбелязваме 50-ия юбилей на къща-музей Панайот Волов в Шумен / netinfo

Тържествено ще бъде отбелязан 50-ят юбилей на къщата музей „Панайот Волов" в Шумен. „Половин век в святото място на Шумен" е презентацията, посветена на историята на къщата музей - инициатор за нейното създаване е Иван Ангелов Поповски. Тържеството ще се проведе на 7 юни, начло 17:30 ч., информират от РИМ-Шумен. Като първи уредник на музея той работи на обществени начала. Създава и първата експозиция, която е била уредена в дома на шуменския апостол. През 1976 година е построена и открита и специалната зала за фотодокументалната експозиция, уредена от следващия уредник на музея Богдан Братоев.

Ще бъде показана и обновената експозиция на къщата музей. Там ще бъде представянето на новата книга „Възрожденският Шумен", посветена на 165 г. от рождението на Панайот Волов, 140 години от Априлското въстание и 50 г. дом-музей „Панайот Волов" - Шумен. Дейностите по реновацията и изданието са реализирани със собствени средства и след защитен проект пред Министерството на културата.

Ще има и богата поздравителна програма от партньорски организации - приятели на музея. Сред тях са деца от ЦДГ „Конче Вихрогонче", които ще изнесат патриотични изпълнения пред гостите на музея. Учебното заведение е дългогодишен партньор на къщата музей и заедно пресъздават традициите и славното минало на Шумен.