3500 евро са нужни на Руми, за да проходи сама
3500 евро са нужни на Руми, за да проходи сама / netinfo

Около 3500 евро са нужни на 22-годишната Румяна Георгиева от Пазарджик, за да проходи без чужда помощ. Тази вечер за нея е организиран благотворителен концерт, в който ще участват рапърите Играта и Трой, Здравко Мандраджиев, Христо Косашки, Ангелина, Айшенур, поп изпълнителите Стефан Стоилов-Теката и Кристиян Павлов, хип хоп дуото Емо и Алекс П., фолкпевицата Цветелина, пловдивската поп джаз банда „Брейкинг сънрайз”. Очаква се своята подкрепа да даде и Борис Дали. Събитието започва в 19 часа в Спортната зала „Васил Левски”. Дарения ще се събират от билети, които ще са по 3 лева, както и в касичка на входа.

Руми е родена с детска церебрална парализа. Историята на девойката е колкото драматична, толкова и жизнеутвърждаваща. Майка й Радка от самото начало отказва да приеме, че детето й ще бъде неподвижно и безпомощно. Девойката, която е пословична оптимистка, вече е претърпяла 19 операции. С всяка следваща, както и благодарение на усърдната рехабилитация, се подобрява. Днес вече е студентка втори курс в Пловдивския университет и е отличничка. Избрала е „Социални дейности”, за да помага на хора с трудни съдби. Ходи, но е нестабилна и не може без придружител. Иначе пада, чупи кости, размества капачките на коленете и следват нови мъки. Това я отчайва, разказва Радка.

Наскоро тя успяла да се срещне със световноизвестния д-р Александър Назаркин в София. Той обяснил, че може да помогне на Руми да стане значително по-стабилна и независима. Предложил операция на ръцете, коленете и глезените. Тя може да бъде направена в сръбския град Чуприн, където лекарят ще бъде в средата на юни, за да оперира други 7 българчета, одобрени от Фонда за лечение на деца. За интервенцията на Руми са необходими 2850 евро, още 300 евро ще трябват за път и около 450 – за тридневният престой.

Дарителската сметка в ОББ, чрез която всеки може да помогне на Руми, е IBAN BG74UBBS80021045296340, титуляр – Румяна Тодорова Георгиева.