Библиотеката в Димитровград отваря врати след месеци ремонт
Библиотеката в Димитровград отваря врати след месеци ремонт / Darik News, архив
Библиотеката в Димитровград отваря врати след месеци ремонт
87466
Библиотеката в Димитровград отваря врати след месеци ремонт
  • Библиотеката в Димитровград отваря врати след месеци ремонт

Димитровградската библиотека „Пеньо Пенев” отваря отново врати днес след ремонта и реконструкцията в сградата, където се помещава и Историческият музей, продължили 5 месеца по проекта  "Съхраняване на културната идентичност на Димитровград в съвременния общоевропейски контекст". Реалното му изпълнение в края на октомври 2015 г.

Над 1 млн. лв. е стойността му, а финансирането е по т. нар. Норвежки фонд, като средствата за строително-ремонтни дейности бяха 798 000 лв. Работите включваха ремонт на покрива, саниране, външен и вътрешен ремонт, подмяна на ВиК, електрически и отоплителни инсталации, както и изграждане на външен асансьор и рампи. Историческият музей в Димитровград съхранява над 42 000 експоната, а фондът на библиотеката е от над 250 000 единици.

Външен асансьор ще осигурява достъпа на хора с увреждания до читалнята на димитровградската библиотека и експозициите на историческия музей. Във вътрешността на библиотеката се монтира и ескалатор, който ще осигури по-лесен достъп от заемната до фондохранилищата, съобщи за Дарик директорът й Петко Каневски. Осигурени са и средства за ремонт и реконструукция на т. нар. лятна читалня, която същ коренно ще промени облика си, информира още той. Средства допълнителна са осигурени и за подмяна на дограмата и боядисване фасадата на помещенията, в които са настанени общинският Детски и младежки център, забавно-духовият оркестър, джаз-триото, денсцентър "Галаксико" и които са така да се каже лицето на целия този комплекс, изветен като Дом на техниката в Димитровград, коментира още Петко Каневски. Чуйте го в приложения файл.