Първите коли по обновения  Васил Априлов“ тръгнаха, слагат разделителни платна по булеварда
Първите коли по обновения Васил Априлов“ тръгнаха, слагат разделителни платна по булеварда / снимки: Искра Койчева/ Дарик Пловдив
Първите коли по обновения Васил Априлов“ тръгнаха, слагат разделителни платна по булеварда
87465
Първите коли по обновения Васил Априлов“ тръгнаха, слагат разделителни платна по булеварда
  • Първите коли по обновения Васил Априлов“ тръгнаха, слагат разделителни платна по булеварда

Първите коли по реконструирания бул.“Васил Априлов“ вече тръгнаха, видя репортер на Дарик. Кметът на Пловдив Иван Тотев официално откри 480 метра от ремонтираната пътна артерия. Движението на автомобилите се осъществява от Централна гара до кръговото с ул. „Любен Каравелов" и от там в посока Младежкия хълм.

Това е първият етап от пълната рехабилитация на пътя, която включва премахване на паважната и полагане на изцяло нова асфалтова настилка, подмяна на три водопровода, вкарване на всички улуци в канализацията, увеличение на пътното платно с два метра, нови тротоари, изграждане на велоалея и ново осветление.

Първите коли по обновения  "Васил Априлов тръгнаха слагат разделителни платна по булеварда
netinfo
„До дни на пътното платно ще бъде положена маркировка, както и преградни пана по средата“, обясни Тотев. По отсечката има дежурен „паяк“, който за близо час вдигна няколко неправилно паркирани коли.

Първите коли по обновения  "Васил Априлов тръгнаха слагат разделителни платна по булеварда
netinfo
"Цялата рехабилитация на „Васил Априлов“ – от Централна гара до бул. „6-ти септември“ струва 15 милиона лева", каза още градоначалникът. 7 милиона е стойността на строителните процедури до ул. „Войнишка слава“, с която приключва вторият етап на ремонта на булеварда. Общата дължина на пътната артерия от там до Централна гара е 1380 метра.

Първите коли по обновения  "Васил Априлов тръгнаха слагат разделителни платна по булеварда
netinfo

Очаква се до няколко дни да бъде завършен ремонтът на кръговото на булеварда, както и на ул. „Любен Каравелов“. След това за реконструкция ще бъде затворена част от бул. Руски“.

Намеренията на общинската администрация са в края на годината да стартират и тръжните процедури за около 15 имота в останалата част от "Васил Априлов" до бул. „6-ти септември“, така че ремонтът в тази отсечка да стартира през месец април, другата година. Проектът няма да предвижда отваряне на Младежка, както беше предвидено в първоначалния план.

"Целта е „Васил Априлов“ да се превърне в своебразна градска магистрала с по две платна в двете посоки, която ще извежда автомобилите буквално до входа за магистрала „Тракия“ на Голямоконарско шосе", коментира Тотев.

До края на седмицата се предвижда да бъде направена и първата копка на новия булевард „Северен“, финансирането за който е осигурено от 30-милионния заем, който общината тегли от ЕБВР. От средствата през тази година ще бъдат усвоени 11 млн. лева. До 15 дни за ремонт ще бъде затворено и Коматевско шосе.