„Ритъмът на България събра в Ловеч любители на фолклора от цялата страна
„Ритъмът на България събра в Ловеч любители на фолклора от цялата страна / obshtina.lovech

Първото издание на фолклорния фестивал-събор „Ритъмът на България" събра любители на фолклора в Ловеч. Фестът даде сцена на 17 самодейни формации и индивидуални изпълнители от цялата страна. Изявата има за цел съхранението и разпространението на българския фолклор.

Представиха се няколко поколения певци и танцьори от всички фолклорни области и жанрове. Откриване на млади таланти и подпомагане на тяхната реализация и развитие е сред основните приоритети на фестивала. Той е без конкурсен характер и без ограничение във възрастта на участниците. Участваха любителски формации, танцьори, певци, ансамбли, индивидуални изпълнители за автентичен и обработен фолклор.
Фестивалът започна с представително дефиле, предвождано от Духовия оркестър на Ловеч. Пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий" се извиха кръшни хора, в които се включиха и граждани.

На откритата сцена в кв. „Вароша" се представиха формации и индивидуални изпълнители от цялата страна - Ловеч и три села от общината, Троян, Угърчин, Приморско, Криводол, Попово и др. Специален гост в първото издание на проявата беше народната певица Латинка Петрова.

Амбицията на организаторите е фестивалът да прерасне в ежегоден международен събор на народното творчество.