Половината американски щат Тексас под наблюдение заради опасност от наводнения
Половината американски щат Тексас под наблюдение заради опасност от наводнения / БГНЕС, архив

Почти цялата източна половина на американския щат Тексас е под наблюдение заради опасност от наводнения, съобщи Асошиейтед прес.

Бури по южното крайбрежие на Тексас в Мексиканския залив заплашват да влошат картината в окръзите Бразория и Форт Бент, южно от Хюстън, където живеещите по поречието на река Бразос бяха принудени да се евакуират от домовете си. По-късно днес се очаква губернаторът на щата Грег Абът да обиколи засегнатите райони.

Нивото на реката в Ричмонд в окръг Форт Бент беше днес сутринта над 16 м.

Трети затвор с 1700 затворници в югоизточен Тексас край река Бразос беше евакуиран заради наводнението. Обитателите на два други затвора в окръг Бразория бяха преместени в неделя.

Продължава издирването на четиримата войници, изчезнали вчера, след като камионът им се преобърна в придошла река във Форт Худ. Трима войници вече са спасени и са в стабилно състояние в болница. Петима са се удавили. Форт Худ е на около 110 км южно от Остин и е една от най-големите военни бази в САЩ.

Циклонът, предизвикал лошото време, се придвижва бавно и се очаква проливните дъждове да продължат и през уикенда.

Губернаторът Грег Абът обяви бедствено положение в 31 общини и разпореди да бъдат мобилизирани щатските ресурси за справяне с природната стихия.

Източник: БТА